Rädslan för en ny genomklappning i världsekonomin är tydlig. Förra veckan flödade enorma summor in i penningmarknadsfonder, en betydligt säkrare placering än börsen om ekonomin rasar.

Världsekonomin står och dallrar, ska optimisterna få rätt och tillväxten äntligen ta fart? Eller störtar Europa åter ned i ett svart hål av fallande produktion.

Rädslan för ett ”dubbel-dip” i ekonomin är uppenbar. Med det menas att ekonomin efter en tid av återhämtning rasar ned för en andra bottennotering. Denna W-formade utveckling är inte ovanlig i kriser och de gigantiska hålen i europeiska länders statsbudgetar gör scenariot om inte troligt så i alla fall i högsta grad möjligt.

Förra veckan flödade närmare 250 biljoner kronor in i väldens penningmarknadsfonder, den högsta summan sedan mitt under finanskrisen årsskiftet 2008 – 2009.

Att placera i pengar är en bra alternativplacering när det stundar oro på börsen.

En annan bra placering är guld och ädelstenar.

Även guldpriset har den senaste tiden slagit nya rekord.

Osäkerheten speglas också av att andelen som investerats i penningmarknadsfonder fortfarande är mycket hög hos flera fondbolag.

Några av de största har i dag upp till 40 procent investerat i penningmarknaden, jämfört med runt 5 procent före finanskrisen.

Siffrorna för konjunkturen i Sverige har sett allt bättre ut den senaste tiden, vilket fick både alliansen och de rödgöna att nyligen i Almedalen plussa på sina vallöften med cirka tio miljarder konor.

Blir det en ny nedgång i omvärlden anser dock de flesta bedömare att det också kommer att drabba Sverige.