En kvinna i Karlstad blev uppmanad att söka jobb i Örebro. I ansökan skrev hon att hon helst inte ville flytta. Skäl nog att dra in hennes a-kassa, ansåg arbetsförmedlingen. Kvinnan överklagade och har nu fått rätt i högsta instans – Regeringsrätten.

Kvinnan, som bor med familj i Karlstad, hade varit arbetslös en längre tid när Arbetsförmedlingen ville att hon skulle söka ett jobb i Örebro. En stad över tio mil hemifrån. Kvinnan sökte jobbet, men skrev i ansökan att hon hellre skulle arbeta i Karlstad på grund av familjeskäl. Dessutom framgick det i ansökan att hon uppmanats av arbetsförmedlingen att söka jobbet, skriver Nerikes Allehanda.

Kvinnan fick inte jobbet. Enligt arbetsförmedlingen berodde det på hur hon formulerat sin ansökan. Myndigheten ansåg att hon visat ointresse och drog därför in kvinnans a-kassa.

Ärendet gick vidare till läns- och kammarrätt för att till slut prövas av Regeringsrätten. Den sista, och vägledande instansen, har nu gett kvinnan rätt. Enligt Regeringsrätten var kvinnans jobbansökan saklig, och beskrev bara hennes situation.