Tusentals demonstranter har samlats utanför det grekiska parlamentet. Trots generalstrejken uppges att alla ösugna turister har kunnat resa iväg med båt från Pireaus hamn.

Grekisk polis har använt tårgas för att få stopp på demonstranter som kastade sten och flaskor under protestmarschen genom centrala Aten, rapporterar Reuters.

Men strejken var inte lika omfattande som de tidigare protesterna mot regeringens stålbad.

– Jag trodde det var fler som skulle strejka, men posten var öppen och bussarna gick som vanligt när jag åkte till jobbet i morse. Det blev inte så stort som man trodde, sade Birgitta Schönberg, vikarierande husmor vid Svenska kyrkan i Aten.

Över 10 000 greker marscherade i protest mot regeringens besparingsåtgärder som bland annat innehåller en radikal pensionsreform avsedd att hjälpa landet ur sin gigantiska skuldkris.

Grekerna börjar bli vana, tisdagens generalstrejk är den femte sedan februari. Denna gång stannar Grekland mitt i sommarsäsongen och turistnäringen riskerar att skadas. Enligt Reuters har demonstranter lyckats blockera några hundra turister från att ta sig in i hamnen i Pireus där färjor fullastade med turister dagligen skeppas ut i den grekiska övärlden.

I Aten är offentliga transporter igång för att demonstranter ska kunna ta sig runt i staden. Internationella flyg får landa och lyfta från flygplatsen, medan inrikesflygen står på marken.

Turister som vill ut på luff i den grekiska övärlden har än så länge inte påverkats av den grekiska generalstrejken. Kustbevakningen sände på tisdagen ett tusental vakter till hamnen i Pireus för att säkerställa att färjetrafiken inte blockeras av demonstranter.

Runt 500 strejkande hade hunnit samlas nere i hamnen när kustbevakningen var på plats, men kunde inte ta sig ombord på någon färja, enligt en källa inom kustbevakningen.

Under en strejk förra veckan strandsattes tusentals resande vid hamnen, som är en av Medelhavets mest trafikerade.

FAKTA

• Greklands statsskuld har under 2010 nått en nivå på 133 procent av bruttonationalprodukten.
• Det grekiska parlamentet började på tisdagen diskutera en drastisk pensionsreform avsedd att säkra räddningspaketet på 110 miljarder euro från EU och IMF.
• I reformen ingår bland annat förslag att höja pensionsåldern för kvinnor till 65 år (männens pensionsålder är redan 65), minska ersättningarna och få ner antalet tidiga pensioner. Den obligatoriska arbetsperioden ska också ökas från 35/37 till 40 år enligt det nya förslaget. (TT-AFP)