Stefan Öberg hade ett problem. Sedan den dagen han startade sitt plåtslageri var det svårt att få tag på plåtslagare. Men för tre år sedan fick han en idé.

– Det är för få ungdomar som vill till vår bransch, berättar han. Men så tänkte jag att det måste finnas andra som inget hellre vill än att få ett jobb …

Han vände sig till Arbetsförmedlingen – och tillsammans med den, Svenska för invandrare, Örebro kommun, branschorganisationen och facket kunde Lillåns bleck & plåt efter ett par år dra igång sin utbildning i plåtslageri.

Eleverna var samtliga nyss anlända till Sverige. Och i fredags kunde elva nya plåtslagare, med ursprung i Iran, Irak, Somalia, Kosovo och Burma, ta emot sina examensbevis.

– Det allra bästa är att chefen har lovat oss jobb, säger Basim Mate som direkt efter den drygt årslånga utbildningen åkte till ett takjobb i Göteborg.

Han och hans studiekamrater kliver rakt in som lärlingar på något av de tre företag som ingår i Stefan Öbergs plåtslagerigrupp.

– Jag hade hoppats att fler skulle ta emot dem, säger han. Men branschen är visst inte mogen än att anställa lärlingar som inte pratar flytande svenska eller ser ut exakt som vi.

Han är däremot mycket nöjd med det breda samarbete som gjorde att utbildningen gick att genomföra.

– Två kommunala företag här i Örebro har låtit eleverna jobba i lugn och ro. De har lagt om taket på en skola och ett kommunalt bostadshus.

Just samarbetet är projektets stora bonus även för Louise Emisson, som hållt i det på Arbetsförmedlingen.

– Så nu kan vi förse arbetsgivarna med arbetskraft och arbetssökande med jobb, säger hon.