Som vinnare av GS idétävling Gemensam styrka och med 100.000 färska kronor i fickan ska Rättviseförmedlingen göra världen mer jämlik. På fackföreningens GS ettårsdag i går var det prisutdelning för de fem bästa bidragen på Stockholms central. Lina Thomsgård, nyss nedstigen från scenen, representerade förstapristagarna.

Grattis! Klassiska sportfrågan, hur känns det?
– Helt fantastiskt! På mina egna vägnar men också för alla fantastiska rättviseförmedlare där ute som gör ett otroligt bra jobb. Det här är underbart!

Varför tror du att ni vann?
– Det är så många som är trötta på orättvisa strukturer. Via Rättviseförmedlingen kan alla bidra. Vi har 13.000 medlemmar på Facebook som alla hjälper till när det behövs specialkunskap till projekt eller verksamheter. Det kan handla om att synliggöra kvinnliga experter, att få äldre till en arbetsplats där det bara finns yngre, eller att skaffa fram män som barnskötare där det mest finns kvinnor.

Varför kommer världen att bli bättre nu när ni har vunnit pengarna?

– Det finns så många verktyg i dag att förbättra människors vardag. Men det behövs en bra plattform och den ska vi bygga. Jag ska till New York i sommar och träffa en kontakt som är eld och lågor över det här projektet. Pengarna ska gå till att utveckla verksamhet där och även till att förbättra vår hemsida i Sverige.

Hur kom ni på att ni skulle söka till tävlingen?
– Jag var länge tvungen att jobba i princip gratis och säga nej till andra projekt eftersom jag inte ville släppa det här. En medlem tipsade om tävlingen. Vi kom in sent och jag har sett hur vi har klättrat från 136 plats upp till första. Det här måste vara sjunde gången jag gråter den här veckan!