– Vi är en extrem låglönebransch, säger HRF:s avtalssekreterare Mats Hansson. Därför ser våra krav högre ut än andras när man börjar räkna i procent.
 

Från den 17 maj kan tusentals hotellgäster få boka om sina rum. Hotell- och restaurangfacket tar ut 19 hotell och restauranger i strejk för att sätta tryck bakom kravet på en lön som går att leva på.

Facket vill se en höjning av lönenivån med 1.028 kronor över en tvåårsperiod, och en begränsning av hur så kallad ”extra anställning” får användas.

Med 17.481 kronor i månaden för en vuxen anställd har restaurangbranschen redan de lägsta lönerna på arbetsmarknaden, och Hotell- och restaurangfacket (HRF) ser inga möjligeter att backa från sina krav.

– Vi har inget kvar att sälja längre, säger avtalssekreteraren Mats Hansson.

Inte nog med att lönerna är låga. Många av dem som håller igång hotellen och restaurangerna, 36 procent, får dessutom nöja sig med deltidsjobb. Och andelen visstidsanställda är hög: 28 procent, att  jämföra med elva procent inom handeln och 14 procent bland Kommunals medlemmar.

Trygghet centralt
Vid sidan av lönen är därför ökad anställningstrygghet det mest centrala kravet. I det gamla, nu uppsagda avtalet finns en unik form av visstiddsanställning, ”extra anställning”, som facket anser missbrukas.

– Då vi gick med på ”extra anställning” var avsikten att den skulle användas på festvåningar, där beläggningen är väldigt ojämn, säger Mats Hansson. Men det har spridit sig mycket starkt till andra arbetsplatser.

– Därför vill vi begränsa hur den får användas. I dag kan du i praktiken rycka in på ”extra anställning” hur många gånger som helst utan att erbjudas en tjänst. Det vill vi ändar på.

Strejkvarslet, som lämnades till Sverigs hotell- och restaurangföretagare (SHR) och till Medlingsinstitutet i dag, tisdag, kom efter att parterna träffats och förhandlat intensivt i förra veckan.

Extrem låglönebransch
Exakt vad SHR har erbjudit är inte klart – enligt Mats Hansson har SHR:s vd Mats Hulth sagt ”runt under tre och en halv procent”. Räknat på snittlönen i branschen, som är 19.581 kronor i månaden, borde det motsvara totalt 685 kronor på två år.

Mats Hulth säger i ett pressmeddelande att fackets krav skulle innebära löneökningar på 5,3 procent under två år, ”vilket är avsevärt över avtalsrörelsens nivåer hittills.” Kravet är omöjligt att tillgodose, enligt Mats Hulth, som hänvisar till dålig lönsamhet i branschen.

– Vi är en extrem låglönebransch, säger Mats Hansson. Därför ser våra krav högre ut än andras när man börjar räkna i procent.

– Men vårt krav, som stämmer överens med LO-plattformen, försätter inte Sveriges ekonomi i obalans. Och konkurrensläget inom branschen påverkas inte av att lönenivån höjs för alla restauranger och hotell.

 

 

FAKTA / Arbetsplatser som berörs av HRF:s varsel från den 17 maj:
Göteborg
Gothia Towers + Svenska Mässan
Scandic Hotel Europa
Scandic Opalen
Elite Park Avenue Hotel

Stockholm
Sheraton
Gröna Lunds tivoli
Tyrol
Radisson Blu
Nordic Light / Nordic Sea
Quality Hotel Globe
Scandic Sergel Plaza
Scandic Skogshöjd, Södertälje
Scandic Hotel Södertälje

Malmö
Sandic Hotel Kramer
Scandic Hotel S:t Jörgen
Jensens Böfhus, Södra Forstadsgatan 1, Malmö
Hotel Jägersro
Scandic Hotel Segevång