SAMTID. Nej, antagligen kommer du inte ens i en avlägsen framtid att brista ut i kinesiska hälsningsfraser i fikarummet eller ute på stan.

Och Kina kommer inte att gå om USA som världens rikaste land på ett bra tag, trots alla succéer: Nyligen gick Kina om Tyskland som världens största exportland, i fjol körde Kina om USA som världens största bilnation, och i Sverige såg det ett tag ut som att kineserna skulle ta över hela den svenska bilindustrin.

Ett klokt val
Trendkänsliga som vi svenskar är så hakar vi på framgångssagan.

I skolan läser allt fler elever kinesiska och en växande skara svenska högskolestudenter väljer utlandsstudier i Kina. Förmodligen är det ett klokt val.

I och med finanskrisen stod det klart att USA inte kan behålla rollen som världsekonomins motor, och det finns som sagt mycket som talar för att det är dags för Kinas plats i solen nu.

Befolkningsmängden och takten i industrialiseringen borgar för fortsatt framgång.

Ugglor i mossen
Allt detta är viktigt och stort. Men den som tränger bakom siffrorna kan ana ugglor i mossen.

Kommunistpartiet gödslade rikligt med stimulanser när världskonjunkturen sviktade i fjol, men i grunden är Kinas tillväxt exportledd, och det mesta av exporten sköts av bolag från väst.

Inget annat land har så mycket utländska företagsinvesteringar som Kina. En del av vinsterna kommer naturligtvis Kina till del, genom skatter och annat, men lejonparten går till exportföretagens aktieägare i USA och Europa.

Tre procent av lönen
Och det finns stora vinster att göra: En kinesisk industriarbetare tjänar i genomsnitt tre ynka procent av vad exempelvis en amerikansk industriarbetare gör, men tvingas arbeta mycket hårdare.

Företag som Wal-Mart, Disney och Dell har anklagats för att via underleverantörer använda sig av både barnarbete och sexton timmars arbetsdagar.

Rikast i världen
Av denna och andra orsaker kan USA behålla titeln som världens rikaste land.

2006 var värdet på alla finansiella tillgångar i USA sju gånger större än de i Kina – även inräknat Kinas fordringar på den amerikanska staten.

Under krisen blev amerikanerna visserligen lite fattigare, men inte så mycket, och det blev kineserna också.

På egna ben
På sikt då? Kan inte Mittens rike gå om USA om sådär en tio, tjugo år?

Jo, visst!, säger somliga. Andra menar att den kinesiska succén är en illusion, och att landet inte kan stå på egna ben.

Den berömde finansmannen James Rickards påstod nyligen att Kinas ekonomi är mitt uppe i ”den största bubblan genom historien”.

Lars Ahnland

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn