Brian Johns har som jobb att hjälpa folk att driva sina frågor i samhället. Det handlar mycket om att möta människor och bygga relationer.
 

Få inslag i Barack Obamas meritförteckning omgärdas av lika många frågetecken som hans tid som samhällsorganisatör. För de flesta utanför USA:s gränser är titeln obekant. En som har jobbet är Brian Johns.

 

Men även på hemmaplan är få helt på det klara med vad den innebär.

– Att presidenten under några år jobbade som organisatör har gjort att fler har blivit bekanta med jobbtiteln. Men kunskaperna går nog inte mycket djupare än så, säger Brian Johns och skrattar.

Han är inte säker på om hans egen morfar förstår vad det är barnbarnet gör. Organisationen Virginia Organizing Project är Brians arbetsgivare och han ansvarar för dess arbete i det sydvästra hörnet av Virginia.

Förskjuter makten
Men vad är det han egentligen gör? Utan att blinka ger han sig in i en utläggning. Själva grundtanken är att få utsatta grupper i samhället att sluta sig samman för att få igenom politiska och sociala förändringar. Målet är att förskjuta makten till förmån för dem som sällan blir hörda. Hans roll är att organisera det hela.

– Mina arbetsdagar ser väldigt olika ut. Det mesta handlar om att knyta kontakter och bygga relationer. Det blir många möten med enskilda personer, där de får berätta om sina problem och vilka förändringar de vill se, säger Brian.

Utifrån samtalen handlar det sedan om att identifiera konkreta frågor som det går att driva. Floran av sakfrågor är stor. Allt från föräldrar som vill stoppa bygget av en bensinmack bredvid barnens dagis – till den nationella sjukvårdsreformen.

En del av hans jobb är kampanjmakeri. När delstatspolitikerna planerade drastiska nedskärningar i budgeten såg han till att öppna flera stånd där folk sålde kakor för att samla in pengar till delstatskassan. Givetvis var lokalpressen på plats och budskapet spreds.

Verkar i bakgrunden
Andra gånger handlar det om att se till att folk dyker upp på fullmäktigemöten. Man kan undra om han har blivit en kändis i trakten.

– Lokaltidningarna brukar vilja ha en kommentar från en anställd på vår organisation, men vi ser hellre att det är de direkt berörda som uttalar sig. Så det är bäst om jag inte är en allmänt känd person, säger Brian Johns.

Kakprotesten illustrerar också ett av organisatörens stora bekymmer – bristen på pengar. Organisationen som Brian jobbar för finansieras genom bidrag från stiftelser samt medlemsinsamlingar, så några djupa kassakistor att gräva kampanjmedel ur finns inte.

– Andra intressen kan lägga miljoner på annonser och med tre reklaminslag övertyga fler människor än vi kan med månader av arbete, sägar han.

– Många av människorna jag träffar tvivlar också på att de kan påverka. De har hela sitt liv fått höra att det går inte. Att det krävs pengar. Så en del av mitt jobb är att ge exempel på att det faktiskt går, fortsätter Brian.

Maktknep
Att driva igenom förändringar i den ofta tröga lokalpolitiken i USA är inget som låter sig göras obehindrat. Förhalningar, ursäkter och att inte låtsas om kritiken är bara några av maktknepen som han möter.

– Gubbväldet är svårast att tas med. De lovar en sak i enrum, för att sedan vända sig om och göra precis tvärtom. I förbifarten passar de på att undergräva vår trovärdighet, och sådana metoder retar mig rejält, säger Brian.

Under dessa förutsättningar: Hur blev du och varför ville du bli samhällsorganisatör?

– Det är inte ett jobb som du snubblar över på en jobbmässa eller en arbetsmarknadsdag i plugget.

Brian Johns ler och fortsätter sin historia.

– I tonåren tillbringade jag somrarna med att reparera hus för folk som inte hade råd att göra det själva. Och när jag började läsa statsvetenskap på universitet blev jag snart desillusionerad. Allt verkade handla om att få en praktiktjänst i Washington …

– Ingen diskuterade systemfrågor. Eller vad som behöver göras för att barnen till den tidigare gruvarbetaren, vars hem jag hjälpte till att fixa, inte skulle hamna i samma situation, fortsätter han.

Efter att ha praktiserat på Virginia Organizing Project under sin universitetstid fick han jobb direkt efter examen.

– Jag älskar att göra det här. En sak som tilltalar mig är att de som är mest berörda bestämmer. De för sin egen talan, min roll är bara att underlätta och förbereda, säger han.

Att Brian numera delar jobbtiteln med presidenten har fått efterverkningar. Jobbet har kommit att bli politiskt laddat. På republikanernas konvent inför presidentvalet gjorde flera talare narr av Obamas tid som samhällsorganisatör.

– Jag fick fler telefonsamtal den kvällen än någon annan gång i mitt liv. Men visst gjorde det mig förbannad. Det kändes som att de attackerade människorna som vi arbetar för, säger Brian Johns.

 

 

FAKTA / Brian Johns
Ålder: 31 år.
Yrke: Heltidsanställd samhällsorganisatör, på engelska community organizer.
Bor: Abingdon, Virginia, USA.
Familj: Fru och två döttrar.
Fritid: Vandring, resa och baseboll.
Om du inte hade ditt nuvarande jobb, vad skulle du göra då? ”Antagligen lärare eller något inom utbildningsväsendet.”