Bröllopet närmar sig. Svempa har köpt en ny kostym på Dressman och Lindas barndomskamrat ska fixa håret (sitt eget men främst Lindas).
 

 

Det är inte bara på prinsessbröllop som det är svårt med placeringen. Ingifte morbror Arne (M) måste sitta långt ifrån moster Doris (S).

– Men fan, dom är ju ändå gifta, säger Svempa men blir nertystad av Linda som kommer ihåg hur det var på pappans femtioårsdag.

Sedan är det ju status att sitta så nära brudparet som möjligt. Men hur gör man med dem som lever i lösaktiga förhållanden?

– Jag har svårt att smälta att din farbrors senaste flamma ska väga lika tungt som min stabila faster Berta, säger Svempa. Kan vi inte sätta flamman vid barnbordet, haha.

– Haha, okej då. Men då sätter vi dina kompisar där också. Haha. De ligger ju på sjuåringarnas nivå.

Maten är ett krux. Lillasyster är vegan och brukar peka på andras magar och säga: En kyrkogård! Att sätta henne i närheten av någon som vill ha mera biff går inte. Och att servera sojabiffar kommer att leda till att farbror Sture ringer efter en hämtpizza med oxfilé. Och lillasyster vill då också ha en vegpizza men eftersom hon är glutenintolerant måste man först till Konsum och köpa pizzabotten.

Och hur sort ska presentbordet vara? Ska man ställa in pingisbordet eller verkar det för pretto? Mammorna tycker att det räcker med ett nattygsbord.

Och vad önskar sig de tu? Det beror på vilken man frågar. En vill till badstranden väster om Sahara men den andra parten kan på sin höjd tänka sig veteranbilsdagarna i Leksand.

– Kanske vi ska önska oss presentkort till familjerådgivningen, säger Linda och ler.

Så ringer farbror och säger att det inte är Barbro som kommer utan Veronica. Och hon vill gärna sitta bredvid farbrodern eftersom hon är så blyg.

– Men är det inte bäst att dom äter hemma då, säger Svempa.

Man bestämmer sig för fisk med fransk potatismos och senapsås. Lindas morbror Kurt är godtemplare så på en del släktträffar har man huttat i farstun, i smyg. Men han får stå ut med att andra dricker vin och en avec och kanske lite till. Kom ihåg att köpa Guldus till Arne, han dricker som en häst.

Lindas pappa och hans exsambo och mamma och hennes särbo tänkte att de skulle gå ihop med Svempas föräldrar med respektive.

– Jag tänkte att då kan man ju ge något rejält istället för glas från Rusta, sa Lindas mamma.

Så de skramlade ihop till ett slott i en park nära huvudstaden och såg till att staket kom på plats så att nyfikna skulle hålla sig på avstånd. Där levde sedan de två lyckliga i alla sina dagar, på skattebetalarnas bekostnad.

– Svempa, Fredde och Vickan kommer inte, dom har annat för sig den nittonde juni, skrek Linda och fortsatte att stryka inbjudningskorten som blev släta som frackskjortor på en kungamiddag.

Faktakoll: Magdalena Ribbing, Anders Björck och ärkebiskopen.

Nästa vecka: Naturfordsministern i närporträtt & Jimmie Åkesson väljer tyska favoriter.

 

Peter Swedenmark