Friskvård är viktigast för trivsel och effektivitet på jobbet, anser anställda i en ny undersökning. Fackorganisationen TCO rankar dock inflytande högst på sin lista över trivselfaktorer.

Drygt 1 000 personer fick i en Sifoundersökning ranka vilka kontorstjänster som är viktigast för att de ska känna sig harmoniska och effektiva på jobbet. Högst upp på listan hamnade tillgång till friskvård, till exempel massage eller gym. Hela 65 procent svarade att det var viktigt i undersökningen, som gjordes på uppdrag av ett kontorstjänstföretag.

Fina och rena lokaler, fungerande kontorsmaskiner och bra stöd från reception och vaktmästare var också viktiga faktorer.

Kaffets kvalitet brukar vara ett hett diskussionsämne på jobbet, men det placerade sig i botten på de anställdas ranking. Inte heller gratis frukt prioriterades.

Även tjänstemannaorganisationen TCO har tittat på vilka faktorer som är viktiga för trivseln på arbetsplatsen och vill hellre peka på andra förändringar som måste ske, till exempel att det uppstått en flytande gräns mellan arbete och fritid på grund av den höga belastningen.

– Inflytandet på arbetsplatsen påverkar även hur effektiv man känner sig. Det kan handla om arbetstider och hur man utför arbetsuppgifterna, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

TT