Justitieminister Beatrice Ask (M) fick göra en pudel. Uttalandet om att män som är misstänkta för sexköp borde få ett kuvert i grälla färger hem i brevlådan har tagits tillbaka efter ett antal dagars betänketid. För skuggjustitieminister Thomas Bodström (S) är det den största framgången sedan senaste boksläppet.

 
 
Ask tillhör ju en konservativ del av politiken där man vårdar traditioner från förfäderna. Stupstocken var länge ett populärt inslag i rättsskipningen. Den som gjort något olagligt eller något som kyrkan ogillade kunde hamna i stupstocken. Händerna och huvudet låstes fast i en träställning. Där fick syndaren stå och skämmas. Den som så ville kunde håna och bespotta. Ibland blev det också ris för syndaren.
 
Ett kuvert i grälla färger är bara en modern variant av stupstocken. Om Ask verkligen tycker att misstänkta ska stämplas på det sättet får vi inte veta. Hon kan ju ha gjort en pudel för att opinionstrycket blev för starkt.
 
Pudel, ja. Om man söker på pudel kommer det mest upp nyheter om politiker som ber om ursäkt. Jag undrar om det har påverkat hundrasens popularitet? Dvärgpudeln är mest poppis i familjen pudlar men den ligger bara på plats tjugo i den svenska hundligan. Ingen som är politiskt aktiv vågar ju skaffa en pudel. Tänk vad folk ska skoja om det.
 
Precis som det finns etiklistor bör man inrätta en hundlista. Vilken ras passar och passar inte? Här ett utkast. Vill jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) ha en huvudsekreterare i utredningen är det inte mycket att fundera på.
 
Alpenländische dachsbracke. Passar borgarbrackor.
 
Cao de castro laboreiro. Något för gammelkommunister.
 
King charles spaniel, kungspudel. Olämplig för medlemmar i Republikanska föreningen. Se upp, Peter Althin.
 
Portugisisk vattenhund. Sympatiserar du med republikanerna kan du inte ha en ras som bor hos demokraten Obama i Vita huset. Ett tips: Richard Nixon hade en cockerspaniel,  Checkers, som skrivit in sig i retorikens historia tack vare husse.
 
Posavski gonic. För organiserade nykterister kan det bli problem, namnet är för lätt att blanda samman med alkohol. ”Han sa att han skulle hem och ta en gin och tonic.”
 
Norsk buhund är ju bra att ha för politiska häcklare.
 
Spetskompetens betyder vanligtvis inte att man är duktig att spåra älg utan på att hitta det som blir poppis om tjugo år.
 
Ask kommer att få leva med de grälla kuverten under resten av sin politiska karriär. Men denna karriär ska förhoppningsvis få ett avbrott i september.
 
Vetenskapsnytt i veckan. En 40.000 år gammal människoart har upptäckts i Sibirien. En noggrannare kontroll visade dock att det var en Moderatavdelning från Stockholms län som var på rundresa.
 
Statistiknytt. Efter Statistiska Centralbyråns återkommande räknefel har en enmansutredning tillsatts, ekonomiprofessorerna Jan Svärd och Ingvar Dahl. Alla tre är förhoppningsfulla att de ska få räknenissarna in i rätt kolumn.
 
Nästa vecka: påskmeny & politisk sumobrottning.
 
 
Peter Swedenmark