IF Metalls lösning på bemanningsfrågan får tummen ner av Livs och GS.

– Deras lösning är inte tillfredsställande. Vi vill ha ett helt annat upplägg, säger Hans-Olof Nilsson, ordförande för Livs.

 

De andra industriförbunden ställer inte upp på den lösning på bemanningsfrågan som ingår i IF Metalls nytecknade avtal. Konstruktionen att arbetsgivarna ska kunna frångå las turordningsregler för en tredjedel av dem som ska återanställas är mycket otillfredsställande enligt Hans- Olof Nilsson.

 

Metallavtalet  ingen hjälp

– Det hade inte hjälpt oss alls i vårt stora rättsfall på området, Maraboufallet. Där fick 150 sluta och 50 återanställdes utan att turordningen följdes. Det är precis det IF Metall nu avtalat om, säger han.

 

När Livs ska teckna avtal måste bemanningsfrågan få en mer heltäckande lösning, säger han. Även fackförbundet GS är inne på samma linje.

 

Helt oacceptabelt

– Vår färdplan i bemanningsfrågan ligger fast, den kommer inte att påverkas av IF Metalls uppgörelse. Bemanningslösningen IF Metall godtagit är helt oacceptabel, den fungerar inte på våra områden, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö i en kommentar på förbundets hemsida.

 

GS, Livs och Pappers driver en gemensam linje i bemanningsfrågan, och GS förhandlar om frågan med sina motparter. Förhandlingarna har dock ajournerats fram till slutet av helgen.

 

Men det är inte bara bemanningsfrågan som Livs ogillar i IF Metalls avtal utan också nivån på 3,2 procent på 22 månader.

 

– Det är för lågt, konstaterar Hans-Olof Nilsson.

 

Svårare nu

Han tror dock att det blir svårt för de andra industriförbunden att få ut särskilt mycket mer då först tjänstemännen i Unionen och Sveriges Ingenjörer och sedan IF Metall nu skapat en norm.

 

– Normen sattes nog redan förra helgen och nivån ligger ungefär här. Det man kan bolla med är kanske fördelningen och tidpunkterna för löneökningarna, säger han.

 

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg vill inte kommentera IF Metalls uppgörelser.