Elektrikerförbundet varslar om strejk på Falu Elnät. Konflikten handlar om vilket avtal som ska gälla på arbetsplatsen.

Det kommunala bolaget Falu Elnät har bytt arbetsgivarorganisation och vill att KFS energiavtal ska ersätta elektrikernas kraftverksavtal.

– Vi vill ha ett hängavtal men det vägrar företaget så då får vi varsla om strejk, säger Ulf Carlsson, ombudsman på Elektrikerförbundets förbundskontor.

Gemensamt uttalande
Han säger att Elektrikerna sedan 40-talet haft avtalet på arbetsplatsen och att alla alla anställda är med i Elektrikerförbundet. Elektrikerna på Falu Elnät har i ett uttalande sagt att de vill ha elektrikerförbundets avtal. Dessutom har Seko och Elektrikerförbundet gjort ett gemensamt uttalande, där de säger att det är Elektrikerna som ska ha avtalsrätten på Falu Elnät.

– Jag tycker att det är olyckligt att elektrikerna varslar om strejk och att det är tråkigt att vi inte lyckats komma överens med dem, säger Per Dahlberg, elnätschef på Falu Elnät.

17 elektriker berörs
Han säger att syftet bakom bytet av arbetsgivarorganisation till KFS, Kommunala företagens samorganisation, är att alla anställda inom Falu energi och vatten ska ha samma avtal. Han säger dessutom att han anser att villkor är likvärdiga i de två avtalen.

Om varslet träder i kraft går 17 elektriker i strejk 12 april.

Konflikten liknar den som var på Figeholm, där arbetsgivaren gick med i Teknikföretagen för att byta Pappers avtal mot teknikavtal. Facket tog strid för att behålla Pappersavtalet och vann.