– Det går år mycket vatten, 1.300 flaskor i veckan. Och då snålar vi, säger Sofia Andersson Lindberg.
 

I morgon kväll blir det  hetsigaste skiftet hittills för Sofia Andersson Lindberg, som  fixar mat och trivsel festivalfabriken. Tio låtar tävlar i Globen — om att bli Sveriges hopp i finalen i Oslo. LO-Tidningen var med när Pernilla Wahlgren och Jessica Andersson sjöng upp sig inför sin andra chans i årets Melodifestival.

 

Parkeringshuset i Örebro är stängt för bilar. Dörrarna i den smala gången är märkta Alcazar, Orsa spelmän och Jessica Andersson …
Källargången mynnar ut i ett stort rum, där dofterna av kaffe och pytt-i-panna väcker ett sug i magen. Här inne sitter byggjobbare, videokillar och artister i spridda klungor och äter lunch. De är alla en del av Melodifestivalen som kommit till stan denna fredag i början av mars. Ett dygn senare avgörs den andra chansen.

Bakom en disk med utsikt över lokalen står Sofia Andersson Lundberg och Thomas Lindberg och serverar kaffe och chokladbollar. De kom till Örebro i början av veckan och har legat ute på vägarna i fem veckor. Sofia, 20 år, är yngst i sällskapet men trots det inne på sitt andra år som trivsel- och cateringarbetare för Melodifestivalen.

– Det är stort, mycket människor och man lär sig så mycket, säger hon.

Första året
För Thomas är det första året och han gillar sitt jobb.

– Det är skitkul. Vi är ett skönt gäng där man kommer varandra nära, säger han.

Allra viktigast i jobbet, säger i munnen på varandra, är att man fungerar socialt eftersom gänget på 200 personer blir som en familj. När en arbetsvecka har sex dagar och en arbetsdag är på tolv till fjorton timmar är samarbete viktigt. Under veckorna bor de på hotell men varje söndag packas turnébussen och Melodifestivalen reser vidare till nästa stad.

– Då har vi en halv dag ledigt. Det blir mycket tid att vara borta hemifrån, säger Thomas.

Sofia och Thomas började klockan nio på morgonen med att städa i programledarnas loge och plocka fram vatten.

­– Det går år mycket vatten, 1.300 flaskor i veckan. Och då snålar vi.

Bra arbetsmiljö
De har också ställt fram frukt och godis åt 125 fotografer och reportrar som bevakar tävlingen. Men båda tycker det är mindre stressigt i Örebro jämfört med tidigare deltävlingar.

– Jag har blivit säkrare i jobbet allt eftersom och artisterna är också lugnare. Här är vi i ett ombyggt parkeringshus och det märks inte. Det säger en del om hur bra organiserat det är, säger Sofia Andersson Lundberg.

Thomas Lindberg tycker också att arbetsmiljön är bra, de har färre ställen än tidigare att servera på och de är uppbyggda på ett praktiskt sätt.

Men visst händer det att saker går sönder. Som när kaffemaskinen strejkar. Men det är ”bara att lösa”.

Lunchrasten börjar lida mot sitt slut och det är lugnt i matsalen. En kvinna spanar in de olika maträtterna och hennes ögon stannar vid pastan.

– Köttfärssås, det var länge sedan, utbrister hon och börjar sleva upp maten.

Pingis populärt
I hörnet bredvid kaffeserveringen står en soffa och där passar några på att sträcka ut sig en stund. Men inte Sofia. Ute på lagret spelades det pingismatch och hon springer dit.

– Vi spelar pingis så fort vi får tre minuter över, förklarar Thomas.

Han tycker att det är viktigt att slappa på fritiden och gänget brukar koppla av med tv-spel eller så packar de bilen och åker i väg till en isbana för att spela lite ishockey.

Thomas tittar bort mot en stor skärm längst ned i lokalen och berättar att i morgon kväll under tv-sändningen kommer matsalen att fungera som green room, där skivbolagsfolket håller till när deras artister försöker sjunga till sig en plats i finalen.

– Man märker inte av tävlingen så mycket här inne fast det är klart det finns nerver, säger han, utan att avslöja sin favorit.

Vana vid stora sällskap
Artisterna får sjunga upp sig hela dagen även om genrepet börjar först när det blir kväll och publiken har kommit på plats.

Pernilla Wahlgren har redan ätit och verkar ha fixat en röst från kökspersonalen.

– Jag kanske ska rösta på henne. Hon tackade för maten förut, säger Gertrud Carlsson.

Själv står hon i vita kläder och kockmössa borta vid matserveringen. Till vardags jobbar hon och kollegan Leif Flink på ett konferenscenter i Örebro, men den här veckan serverar de också det hungriga festivalföljet.

De har jobbat sedan åtta på morgonen, men tycker inte att Melodifestivalen skiljer sig mot det vanliga jobbet. De är vana vid att servera stora sällskap.

– I början av veckan när scenbyggarna äter går det åt mycket mat men sen minskar det lite, säger Leif.

Gertrud tittar ut över byttorna med pyttipanna, pasta, sallad och bröd.

– De tar ju om i alla fall, säger hon.

– Ja det är ett gott betyg för oss, konstaterar kollegan.

Långa dagar
När lunchen är över ska de frakta den överblivna maten och disken till stora köket – och börja förbereda kvällsmaten. Det blir långa dagar, både för den lokala personalen och för dem som reser vidare, med nästa anhalt Globen i Stockholm.

– Vi börjar packa ihop på lördag kväll och då händer det att vi missar vilken artist som går vidare. Och det är ju lite surt att missa det man varit med om att leverera, säger Thomas Lindberg.

Men än återstår mycket arbete innan maten är uppäten, kaffet drucket, sångerna sjungna och turnébussen rullar vidare. Det klickande ljudet av en studsande pingisboll fortsätter envist.

Matchen pågår inne i festivalfabriken.

Men ute i solskenet ser byggnaden ut som vilket parkeringshus som helst.

FOTNOT: För den som missade resultatet i andra chansen i Örebro: Jessica Andersson och Pernilla Wahlgren gick vidare.

 

FAKTA / Förhandsfavoriterna

  • Anna Bergendahl och Salem Al Fakir låg i mitten av veckan bäst till i kvällstidningarnas förhandsomröstningar. De tävlar mot: Jessica Andersson, Darin, Andreas Johnson, Peter Jöback, Ola, Eric Saade, Timoteij och Pernilla Wahlgren.
  • Vinnaren går till seminfinal i Oslo den 27 maj.
  • Och om det går bra då blir det final lördagen i samma vecka.