MUSIKESSÄ. Somliga tycker att julskivor är så knasiga och dåliga att de blir underhållande.

 

Själv samlar jag på julmusik som är stämningsfull, välspelad och välsjungen, vacker och svängig.

 

Därför gläder det mig att oavsett om det regnar och är barmark utanför fönstret så fortsätter julskivorna att falla som stora, täta flingor. År efter år…

 

Bilden är hämtad från Bengt Erikssons blogg erikssonskultursidor.wordpress.com
 

 Kan Bing Crosby överträffas?

Varje ny julskiva utsätts för tuffa test.

 

Först lyssnar jag på och jämför de klassiska  julmelodierna, både religiösa sånger som Stilla natt och profana som ”White Christmas”. Är det t ex möjligt att överträffa Bing Crosbys inspelning av ”White Christmas”?

 

Många försöker och några har i alla fall kommit nära. Nej, inte Elvis Presley, inte i mina öron, men Frank Sinatra kan ju personliggöra vad som helst. Mina favoriter är The Drifters, som förvandlar ”White Christmas” till R&B-gungig doo wop, och Darlene Love, som sjunger till Phil Spectors ljudvägg och till skillnad mot andra även tagit med versen om den soliga, varma julen i Kalifornien. 

Sen försöker jag hitta blivande klassiker, nya jullåtar som upptäcks och sjungs in av allt fler artister eller är så klassiska att ingen annan vågar sjunga dem. Det är svårt att göra jullåtar, knappt en per år brukar ha klassikerkvalitet. 

 

Klassikerna

”White Christmas” (komponerad av Irving Berlin) finns i över 500 versioner. Strax efter följer ”The Christmas Song” (av Mel Tormé/Robert Wells) eller, som den första textraden lyder, ”Chestnuts roasting on an open fire”.

 

Till de klassiska jullåtarna från olika genrer hör också ”Santa Claus Is Back In Town” (första och bästa inspelningen gjorde Elvis), ”Rockin´ Around The Christmas Tree” (med Brenda Lee), ”Santa Claus Go Straight To The Ghetto” (James Brown), ”Run Rudolph Run” (Chuck Berry), ”Santa Claus Got Stuck In My Chimney” (Ella Fitzgerald) och förstås ”Fairytale Of New York” med Shane MacGowans och Kirsty MacColls skrovliga respektive vackra duettsång.

 

Svenska julklassiker
I Sverige har Owe Thörnqvist lyckats göra flera julklassiker: ”Diverse julboogie”, ”Liten grötrock” och ”Ett litet rött paket”. Också ”Mer jul” (av och med Adolphson & Falk), ”Det är inte snön som faller” (Anders F Rönnblom) och ”Juligen” (Just D) spelas alltid på radion till jul. Fler rockiga julklassiker är ”En röd elektrisk gitarr” (Wilmer X) och svarslåten ”Överst på önskelistan” (Torsson).

Den swingjazziga ”Big juleblues 1 och 2”, utgiven som A- och B-sida på en 78-varvare, med Povel Ramel, Alice Babs och Martin Ljung, borde också ha blivit en svensk julklassiker. Men tyvärr verkar den bortglömd.

 

Bakgrund
Den första julmusiken var troligen folkliga körsånger som byggde på traditionen att fira olika årstider. Helige Franciskus började 1223 att använda körsång i det kyrkliga julfirandet. Kristen körsång blev allt mer omtyckt fram till mitten av 1600-talet, då så kallade ”carols” förbjöds i England. De kristna julsångernas nya storhetstid inleddes mot slutet av 1800-talet.

Dagens profana julsångstradition på temat tomtar, renar och granar började en bit in på 1900-talet. Några av de första nya julklassikerna blev ”Santa Claus Is Coming To Town” och ”Winter Wonderland” (bägge från 1934), ”White Christmas” (cirka 1940), ”Have Yourself A Merry Little Christmas” och ”The Christmas Song” (båda 1944).

 

Foto: SCANPIX
 

Årets rekommendationer

Nu står jag och plockar ihop de julalbum som ska snurra i CD-spelaren år 2009.

 

Bland återkommande julskivor finns både Elvis Presleys gamla Christmas Album och fjolårets Christmas Duets, där olika sångerskor sjunger postuma duetter med Elvis. Lite märkligt och mycket bra.

 

Något album med Frank Sinatra, som återutgivningen av Jolly Christmas, är obligatoriskt. Harry Connicks olika album med jazzig julsång rekommenderas också, allra mest When My Heart Finds Christmas.

Svenska julfavoriter är de folkmusikaliska albumen Vintervisor med gruppen Triakel, inklusive sångerskan Emma Härdelin, och Jul i folkton med en rad folksångerskor, särskilt Sofia Karlsson, samt Country & Eastern Christmas med Bengt Bergers jätteorkester som spelar och sjunger in julen i en frispräcklig blandning av  jazz, folkmusik, klassiskt och pop.

 

Nykomlingar

Ur årets utgivning kan dessa bli återkommande julalbum: Bob Dylans skrovliga Christmas In The Heart, Carla Bleys jazziga Carla´s Christmas Carols, Thea Gilmores sångpoetiska Strange Communion och inte minst Michael, Jennifer, Tessa och Mattea Saxells viscountryaktiga Christmas – The Living Room Recordings.

 

I balladen ”Allt som saknas är du” (text av Ingela ”Pling” Forsman och musik av pappa) sjunger dottern Tessa så vackert och fint att låten härmed omgående utnämns till klassiker.

 


 

Provlyssna

Den som har musiktjänsten Spotify (finns att ladda ner i en gratisversion med reklam och är helt laglig) kan lyssna på följande två digra spellistor med det alla bästa.

Lyssna på: Erikssons spellista med svenska jullåtar, urval från den julmusik som finns på Spotify

Lyssna på: Erikssons mer internationella Spotify-lista med jullåtar

Julalbum via följande länkar:

 
Foto: SCANPIX  
   

Bing Crosby:

Christmas With…
 

 

 
Foto: SCANPIX  
   

Elvis Presley:
Christmas Album

Christmas Duets


 
Foto: GENE J PUSKA / SCANPIX  
   

Harry Connick:
When My Heart Finds Christmas

What A Night!

Harry For The Holidays

 

 

 

 

Övriga:

Doris Day: Christmas Album

 

Frank Sinatra: Jolly Christmas

Jul i folkton

Country & Eastern Christmas

Bob Dylan: Christmas In The Heart

Thea Gilmore: Strange Communion

Michael, Jennifer, Tessa och Mattea Saxell

Bengt Eriksson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn