TEGUCIGALPA Jag beordrade avrättningen av José Güette!” De raka orden kommer från den paramilitära ledaren José Gregorio Mangones, alias Carlos Tijera, i en skriftlig bekännelse.

På 17 sidor beskriver Mangones hur han personligen beordrade avrättningar av över 500 människor i bananregionen Cienaga vid Karibiska havet i norra Colombia. En av dem var sjubarnspappan José Güette, regional ordförande för bananarbetarnas fackförening Sintrainagro, mördad den 24 januari 2001.

”Vi sköt och dödade Güette. Som hans efterträdare tillsatte jag Robinson Olivero på ordförandeposten i Sintrainagro. Fram tills i dag är de fackliga ledarna i Sintrainagro godkända av oss. Från och med att vi placerade vårt folk i Sintrainagro betalade facket oss tio procent av den avgift som Sintrainagro tog ut från sina medlemmar”, skriver Mangones i oktober i år i en bekännelse till åklagaren i Barranquilla i Colombia.

Dole och Chiquita huvudfinansiärer
Han uppger också att Dole och Chiquita var huvudfinansiärer till paramilitären i Cienaga. Och han beskriver i detalj hur plantagechefer begärde avrättningar av bananarbetare eller fackliga ledare som Güette.

Mangones var soldat men lämnade armén på 1990-talet, liksom tusentals andra soldater och officerare anslöt han sig till högermilisen Colombias förenade självförsvarsstyrkor (AUC). Dessa bildades formellt i november 1994 under ledning av bröderna Fidel och Carlos Castaño. Tiotusentals familjer i Colombia har sedan dess begråtit sina anhöriga som fallit offer för AUC.

Chiquita medgav förra året att företaget hade betalat 1,7 miljoner dollar till AUC. Dole förnekar alla slags anklagelser. Men Mangones 17 sidors skriftliga bekännelse innehåller mängder med graverande uppgifter för de två bananjättarna. Han hävdar att bolagen aktivt deltog i samordningen för att fysiskt röja undan fackliga ledare:

”Mina män söktes regelbundet upp av Doles eller Chiquitas plantagechefer för att vi skulle hjälpa dem vid något brott eller för att bistå dem med något annat problem. De kallade också på oss för att identifiera särskilda personer som utpekades som ’problem’. Alla visste att det betydde att vi skulle avrätta den identifierade personen. Majoriteten av dessa personer som dödades utgjordes av fackliga ledare eller medlemmar i facket eller personer som ville åt mark som Dole eller Chiquita ville odla bananer på. Plantagecheferna hos Dole och Chiquita informerade AUC att dessa personer misstänktes för att vara gerillamän eller vanliga förbrytare”, skriver Mangones.

Bob Perillo är juridisk assistent på en advokatbyrå i USA som leds av arbetsrättsadvokaten Terry Collingsworth. Han för talan för anhöriga till de närmare 2 400 offer i trakten där Mangones paramilitärer opererade. De två bolagen har stämts i USA och anklagas för att ha finansierat och varit ytterst ansvarig för morden.

– Vår dokumentation av brotten är registrerade i länen Magdalena, Cesar, Atlántico och Guajira men Mangones opererade främst i den bananproducerande regionen Cienaga, säger Bob Perillo. Men vi har också flera fall där offren var bönder, hälsovårdsarbetare eller annat.

Bekräftelse
Bob Perillo konstaterar att Mangones bekännelse bekräftar att såväl Chiquita som Dole betalade pengar till AUC.

– I Chiquitas fall är ju detta bevisat tidigare och företaget erkände det också. Vad gäller Dole så förnekar bolaget att det överhuvudtaget har betalat något till AUC. Men jag tror att det nu är bevisat och det kommer också att lämnas över andra bevis för företagets betalningar till AUC.

– Men det viktigaste i hans bekännelse är att dessa betalningar inte har varit resultatet av utpressning, som Chiquita har hävdat. Det är som han skriver; att Dole och Chiquita betalade AUC för att de beskyddade bananplantagerna och de oberoende bananproducenterna.

Bob Perillo och advokaterna i USA går nu vidare och förhoppningen är att stämningarna från de anhöriga till offren för de paramilitära grupperna ska tas upp av domstolarna i Florida och Kalifornien, för Dole respektive Chiquita och att rättvisa ska skapas för de överlevande familjerna i Colombia.

Dick Emanuelsson