Att bli köpta av Spyker Cars, är Saabs enda alternativ till nedläggning, enligt GM. Men facket ställer sig frågande till uppgifterna.
– Vad jag vet pågår fortfarande en process med ett par stycken, säger Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på Saab.

I går meddelade General Motors vd Ed Whitacre att den holländske sportbilstillverkaren är det enda företag som är kvar i förhandlingarna om att köpa Saab. Men det är inget som varken IF Metalls eller Unionens klubbar på Saab fått besked om.

– Jag tror inte att det är klart. Vi har i alla fall inte fått uppgifterna bekräftade från vår företagsledning, säger Unionens klubbordförande Anette Hellgren.

Hon tillägger att företaget borde ha bekräftat uppgifterna om de var sanna, framför allt då de fackliga representanterna även sitter i Saabs styrelse.

Många rykten
Både hon och IF Metalls klubbordförande, Paul Åkerlund, utgår därför från att det fortfarande pågår diskussioner med flera spekulanter. Men vilka de är vill de inte gå in på.

– Vi vill inte kommentera enskilda spekulanter. Det surrar redan tillräckligt många rykten, säger Paul Åkerlund.

Att uppgiften om Spyker Cars kommer från GM:s vd gör ingen skillnad.

– Jag vet inte vilka grunder han har när han går ut med det, om ha vill sätt press på någon eller vad det är, säger Paul Åkerlund.

Tidsfrist
Saab har fått en tidsfrist fram till nyår att hitta en ny köpare. Om det inte lyckas kommer biltillverkaren att läggas ned. Ed Whitacre var i går hoppfull om att en försäljning ska vara klar före årsskiftet, och den bedömningen delar fackklubbarna på Saab.

– Nu är det inte så att riktigt allt måste vara i hamn före årsskiftet, men vi ska ha en seriös köpare som vi kommit långt i förhandlingarna med, och det bedömer jag som mycket troligt, säger Paul Åkerlund.

– Processerna rullar på och nu är det ju inte många dagar kvar, så snart får vi veta vem det blir, säger Anette Hellgren.