Omkring 17.000 sjukskrivna som utförsäkras vid årsskiftet kommer i princip att stå utan ersättning i januari. A-kassorna, som ska besluta hur stor ersättningen blir, kommer inte att hinna med alla ärenden.

Från den 1 januari 2010 ändras reglerna i sjukförsäkringen. Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras och hänvisas i stället till Arbetsförmedlingens åtgärder.

Men risken är stor att många inte har sina papper i ordning, dessutom är reglerna för hur ersättningen ska bestämmas fortfarande oklara, enligt a-kassornas samorganisation. Det kan därför bli ett glapp på flera veckor när den utförsäkrade inte får några pengar alls. LO-Tidningen har beskrivit problemen tidigare, och i dag har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin svarat på uppgifterna som presenterats i flera medier.

Han medger att tidsschemat är snävt och han förstår att människor kan vara oroliga för att de inte ska få sin ersättning i tid.

– Vi jobbar nu intensivt med Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och a-kassorna för att se till att varje person ska få rätt ersättning i rätt tid, säger han till TT.

Problemet för a-kassorna är att den förordning som ska styra deras beslut inte finns ännu, eftersom riksdagen först måste anta regeringens proposition, vilken den gör först på onsdag.

– De vill naturligtvis ha riksdags- och regeringsbeslut innan de går igång, men vi har pratat med a-kassorna om hur det här ska se ut, så de kommer att veta det i god tid, säger Littorin.

Frågan är om det verkligen är god tid, med ett beslut som fattas i mitten på december och som ska gälla i januari.

– Det är naturligtvis snävt, visst är det det, men schablonberäkningen kommer att lasta av rätt ordentligt, eftersom det blir betydligt enklare för a-kassorna att räkna.

Exakt hur schablonberäkningen ska utformas, kan Sven Otto Littorin inte svara på, eftersom den inte är klar. Men principen är att a-kassorna inte ska behöva gå tillbaka och exakt fastställa vilken lön och arbetsgivare man tidigare har haft.

Läs också: artikeln ”Tusentals riskerar att helt stå utan ersättning” 13/11 3009

Från TT