Den tjusiga trendbutiken på Stockholms dyraste gata blev det senaste exemplet i debatten om las, bemanningsföretagen och anställningstryggheten.

Det började i april när några anställda vände sig till Handels och bad att få ett kollektivavtal.

Det slutade i dag med att 33 anställda gick över från Urban Outfitters till bemanningsföretaget Academic Work. Fem anställda följde inte med. De sägs upp.

På vägen blev varumärket Urban Outfitters rejält tilltufsat. En grupp på Facebook uppmanade till köpbojkott samma dag som det blev känt att de anställda fick välja mellan att bli uppsagda eller att gå över till ett bemanningsföretag. Gruppen bildades i fredags. I onsdags hade mer än 11.000 personer gått med.

Bojkott
Pontus Willebrand, som tog initiativet till gruppen, delade ut flygblad som uppmanade till köpbojkott utanför butiken i Stockholm i måndags tillsammans med ytterligare några aktivister.

Någon gång måste man reagera. Det är dags att göra något åt alla luckorna i las, säger han.

I går, tisdag, stod Jonas Sjöstedt, förra detta EU-parlamentariker med ett fackligt förflutet från Volvo Lastvagnar i Umeå, utanför en butik i New York och delade ut flygblad i protest mot Urban Outfitters behandling av personalen i Stockholm.

– Helt uppenbart är att det finns en lucka i las som ger företag möjlighet att säga upp anställda och istället använda bemanningsföretag. Den luckan måste en eventuell rödgrön regering täppa till, anser han.

Handels driver kravet i avtalsrörelsen
Handels lovar att driva kravet på ett vettigt ramverk för hur bemanningsföretag ska få användas på arbetsmarknaden i avtalsrörelsen. Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesman Sven-Erik Österberg utlovar en utredning om las om de rödgröna vinner valet.

– Det är absurt att ett företag  – som nu Urban Outfitters – har rätt att säga upp all personal på grund av arbetsbrist, när det är helt uppenbart att det inte är arbetsbrist det handlar om. Och Urban Outfitters är dessvärre inte ensamt om att ta till sådana fasoner. Arbetstagarnas rättigheter behöver stärkas, säger han i ett pressmeddelande.

Ändå får de anställda bättre villkor. Academic Work har kollektivavtal. Därmed får de avtalsförsäkringar, ob- och övertidsersättningar och pension. De får fri lunch. Genomsnittslönen höjs. Fyra deltidsanställda får heltid. Urban Outfitters lovar att de ska få jobba kvar i butiken.

Inget fel
Frågan är vad det löftet är värt.

Det behöver inte vara värt något alls om en månad. Urban Outfitters gör inget fel om de säger de ska ha 25 anställda i stället för 38, säger Jimmy Ekman, ombudsman på Handels.

Anna Ersholt, marknadschef på Academic Work, hävdar däremot att de som arbetar på Urban Outfitters är tryggare som anställda i bemanningsföretaget.

Anställningstryggheten är inte sämre i ett bemanningsföretag. Om behovet hos Urban Outfitters minskar kommer vi att erbjuda dem nya arbetsplatser. Om de däremot hade varit anställda hos Urban Outfitters skulle de bli arbetslösa i samma situation, säger hon.

Praktiska skäl
Fram till i tisdags hade Urban Outfitters 38 anställda i butiken i Stockholm – den amerikanska klädkedjans enda butik i Sverige. Enligt företaget är det rent praktiska skäl som ligger bakom beslutet att göra sig av med hela personalen och i stället låta ett bemanningsföretag ta över.

Företagsledningen sitter i London. Då är det effektivt och praktiskt att låta ett bemanningsföretag ta över personalansvaret. Samtidigt får de anställda bättre villkor, säger Marianne Bäärnhielm, presstaleskvinna för Urban Outfitters.

Enligt Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, är det är oklart om Urban Outfitters agerande är tillåtet enligt lagen om anställningsskydd.

– Vad jag vet är det inte prövat i Arbetsdomstolen, säger han.

Beslutet att låta ett bemanningsföretag ta över all personal kan vara en reaktion på att personalen har krävt kollektivavtal. I så fall är det en föreningsrättskränkning, anser Dan  Holke.