Skolorna stänger och eleverna tvingas ut på bomullsfälten.  Det är en vardag för tusentals barn i bland annat Uzbekistan och Tadzikistan. Nu ska världsfacket IFS granska förhållanden inom industrin som tar fram textilierna till våra kläder.

Bomullssäsongen går mot sitt slut. Snart kan eleverna i Uzbekistan och Tadzikistan åter sätta sig i skolbänken. De senaste veckorna har tusentals skolbarn kommenderats ut på bomullsfälten för att hämta hem skörden.

– Staten använder bland annat skolsystemet för att organisera skörden av bomull, säger Tim Noonan på världsfacket IFS (Internationella fackliga samorganisationen).

Brist på arbetskraft
Facket har börjat göra en genomgång av situationen inom den globala bomullsindustrin. Framför allt är det det utbredda barn- och tvångsarbetet som fått facket att reagera. Uzbekistan är en av de största bomullsexportörerna i världen.

Hans Nilsson som är Sveriges ambassadör i Uzbekistan och Tadzikistan säger att ett av skälen till att så många barn skördar bomullen är att det är ont om arbetskraft.

 

Avmekanisering
Männen har sökt sig till Ryssland och Kazakstan för att hitta arbete.

– Det finns hela byar i Tadzikistan där det inte finns några arbetsföra män eftersom de är gästarbetare i andra länder, säger Hans Nilsson.
Arbetsförhållanden på bomullsfälten i Uzbekistan och Tadzikistan har blivit allt tuffare.

Under sovjetisk tid så var plockningen mekaniserad i större omfattning än i dag.  Efter Sovjetunionens fall splittrades kolchoserna (kollektiva jordbruken). De mindre jordbruk som blev kvar har inte råd att underhålla och köpa in dyra maskiner för bomullsskörd.