Den genomsnittliga förtjänsten för de thailändska bärplockarna ligger på tio till femton kronor i timmen sedan deras kostnader för resan hit och för omkostnader i Sverige dragits bort.

Tv-programmet Uppdrag Granskning har räknat fram timlönen med hjälp av uppgifter från bäruppköparnas intresseförening SBIF.

 

   
 

Läs också: artikeln ”Bärplockarna får inte sina pengar” 2009-10-19

 

Läs också: artikeln ”Bärplockarna vägrar lämna gatan” 2009-10-06

   

Det är tredje året som de thailändska bärplockarna anställts av thailändska bemanningsföretag.

De svenska bäruppköparna har ordnat boende och transporter samt köpt bären. 2007 och 2008 var betalningen till plockarna i genomsnitt 39.000 kronor för två månaders arbete. För i år finns ännu bara uppgifter för en tredjedel av plockarna och de pekar på samma genomsnittliga betalning för bären.

Thailändarna har fått betala 75.000 bath till bemanningsföretaget för resan till Sverige och för annat. Det motsvarar 15.000 kronor. Enligt en analys gjord av ett bärföretag betalade plockarna dessutom i genomsnitt 17.000 kronor för boende, mat och transporter i Sverige.

Det betyder att bärplockarna får 7.000 kronor i handen efter två månaders arbete, som i verklighet var mellan 60 och 70 arbetsdagar. I beräkningen är arbetsdagen från åtta till tio timmar lång. Det ger en timförtjänst på tio till femton kronor.

En del av plockarna har inte betalt 75 000 bath utan upp mot 100 000 bath för att få jobbet. För dem är årets bärsjobb i Sverige en ren förlust.

I tv-programmet fick SBIF:s ordförande Ivan Harnesk frågan om han kan lova bättre ersättning för plockarna nästa år. Han svarade:

– När det gäller ersättningen är det svårt för mig att bedöma, eftersom marknadsekonomin råder.