Rekordmånga rån mot butiker får facket att kräva lagstiftning om slutna pengasystem i butikerna.
– Trots alla åtgärder vi vidtagit ökar rånen. Det kan vi inte acceptera, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.

Under de första tre kvartalen i år har 795 butiksrån polisanmälts. Det är 134 fler än under samma period förra året. Och redan då var rånen rekordmånga.
– Det är en gräslig utveckling. Nu begås nästan tre rån mot butiker varje dag, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund.

Färre kontanter
Rånrisken är det största arbetsmiljöproblemet inom handeln, enligt facket, som nu kräver att säkerheten för de butiksanställda ökas.

– Den effektivaste metoden att få bort rånen är att minska kontanterna i butikerna. Det finns två sätt, att fler handlar med kort och att lagstifta om slutna kontantsystem, säger Lars-Anders Häggström.

De slutna kontantsystemen finns redan i många större butiker. De gör att pengarna inte går att komma åt, då de förs in i låsta kassetter direkt när kunden betalar. När de butiksanställda inte kan ta fram pengar ur kassorna finns det ingen möjlighet att råna dem.

Undantag
För små butiker kan det vara svårt att installera slutna kontantsystem, och Handels kan tänka sig att de undantas från lagstiftningen.

– Men då vill vi att de först certifieras i säkerhetsfrågor när det gäller kontanthantering, säger Lars-Anders Häggström.