De thailändska bemanningsföretagen betalar inte ut pengar som de lovat till bärplockarna. Bara ett fåtal har fått hela den avtalade summan.

– Företagen lurar bärplockarna, säger, säger Junya Yimprasert, som leder ett nätverk mot exploatering av thailändare som arbetar utomlands, NAT.

Det var i förra veckan som bärplockarna skulle få runt 25 procent av sina skulder betalda av de fyra bemanningsföretag som anställt dem för årets bärplockning i Sverige. Uppgörelsen med företagen kom till stånd efter att bärplockarna demonstrerat tre dygn utanför regeringsbyggnaden i Bangkok.

Bryter överenskommelse
Det handlar om skulder som bärplockarna skaffat sig när de måste betala 15.000 till 20.000 kronor till bemanningsföretagen för att få jobb som bärplockare i Sverige. Uppgörelsen innebar att företagen skulle betala omkring en fjärdedel av skulderna, och det motsvarar 3.500 kronor till var och en av de skuldsatta bärplockarna.

Junya Yimprasert berättar att en del fått 200 kronor medan andra fått 1.000 kronor, men att det är mycket få som fått hela den utlovade summan.

Chitrawan Sandberg, i thailändska föreningen i Luleå, berättar i stort sett samma sak. Hon har just kommit hem från en resa till Thailand och alla bärplockare hon träffat har fått betydligt mindre än de avtalade 3.500 kronorna.

De är 410 thailändare som nu kräver att bemanningsföretagen ska betala deras skulder. Samtliga har gått med i NAT, som driver deras sak.

Enskilda uppgörelser
Junya Yimprasert berättar att bemanningsföretagen pratat enskilt med var och en av bärplockarna. Ingen från NAT fick vara med. Och för att få ut några pengar var bärplockarna tvungna att skriva på ett papper där de intygade att bemanningsföretaget inte gjort något fel, att bärplockarna kände till riskerna i förväg och att de lovar att inte stämma bemanningsföretagen.

– Vi ska fortsätta mobiliseringen. Vi ska vända oss till domstol och vi ska driva en kampanj för att de som plockat bär i Sverige ska få sina skulder betalda, säger Junya Yimprasert.

Hon berättar att en del redan är på gång att förlora sin mark och sitt hus. Andra törs inte återvända hem, eftersom de bara har skulder. NAT kommer att åka runt och prata med bärplockarna för att bygga upp en ny mobilisering.

Tillsammans med bärplockarna har NAT uppvaktat den svenska ambassaden i Bangkok. De vänder de sig mot att vinstdrivande företag ordnar arbetskraften till bärplockningen i Sverige – och de framför att bäruppköparna i Sverige borde ta sitt ansvar och starta en fond för att hjälpa de 410 thailändarna som råkat illa ut i år.

Misstänker korruption
De vill också ha stöd för kravet att genomföra en oberoende undersökning av den del av arbetsmarknadsdepartementet som godkänt att de fyra bemanningsföretagen rekryterat bärplockare till Sverige. I Thailand finns det misstankar om korruption inom arbetsmarknadsdepartementet.

I Thailand finns inte samma fackliga rättigheter som i Sverige. Junya Yimprasert står också i spetsen för en kampanj som arbetar för att Thailand ska skriva under ILO-konventionerna 87 och 98, som handlar om rätten att organisera sig och rätten att sluta kollektivavtal.

FOTNOT:
NAT ska tydas på engelska: Network against exploitation and trafficking of Migrant Workers, och det betyder Nätverk mot exploatering och människohandel med migrantarbetare.