Utan att yppa ett ord öppnade säkerhetsagenterna eld. Jairo Sanchez träffades. Hans tillstånd är kritiskt ännu efter två operationer. Kulan sitter en millimeter från halspulsådern.
 

Jairo Sanchez var en millimeter från döden. Yrkeslärarnas fackordförande träffades när den politiska hemliga polisen i Honduras öppnade eld mot en folksamling som protesterade mot militärdiktaturen.

– Jairo organiserade motståndet mot diktaturen i ett fattigt bostadsområde när han träffades i ansiktet och föll till marken, berättar Abel Morales, sekreterare i fackförbundet Sitraincof, som organiserar landets cirka 900 yrkesskolelärare.

Insamling
Han samlar, tillsammans med fackets medlemmar, in pengar till sin ordförandes sjukhusvistelse i en park vid huvudstaden Tegucigalpas största yrkesskola. Jairo Sanchez fördes till det privata Medical Center där han opererades några timmar efter att han beskjutits den 23 september. Sjukhusbehandlingen kostar cirka 220.000 kronor.

– Kulan trängde in i halsen och fastnade en millimeter från halspulsådern. Läkarna vågade inte ta risken att ta bort kulan. Risken är överhängande att ett sådant ingrepp betyder att halspulsådern skadas och Jairo förblöder, men han är vid medvetande och kan göra en gest med handen eller skriva en kort mening, berättar Abel Morales.

Stark reaktion
Fackordföranden fördes först till det allmänna sjukhuset i huvudstaden. Men där finns knappt några mediciner efter militärens statskupp den 28 juni, än mindre kapacitet för en så komplicerad operation. Därför fördes Jairo Sanchez till det stora privata sjukhuset.

– Reaktionen från våra nära 1.000 medlemmar i landet var och är stark. Just nu genomför vi en ”Maraton” där vi samlar in pengar till Jairos sjukhusvistelse. Och i förrgår klarade jag mig själv med en hårsmån från att bli gripen. Vi vet att de fackliga ledarna inom Motståndsfronten är under regimens lupp, trots att vår kamp hittills har varit helt fredlig.

För en vecka sedan opererades Jairo Sanchez en andra gång. Hans tillstånd hade förvärrats av febern som inte vill släppa, trots medicinering.

 

 

FAKTA / 15 döda efter kuppen

15 döda och 26 personer som skottskadats av armé eller polis har kommit till sjukhus i Honduras sedan militärkuppen den 28 juni. Fler än 2 000 personer har gripits under demonstrationer eller utegångsförbudet.
Detta enligt en sammanställning av den honduranska Kommittén för försvar av mänskliga rättigheter (Codeh).

 

Dick Emanuelsson
Skriv ett e-postbrev till redaktionen