Guy Ryder ställer inte upp för omval. Nästa år tvingas världsfacket IFS leta efter en ny generalsekreterare.

I juni nästa år har Internationella fackliga samorganisationen (IFS) kongress i Kanada. Men redan nu står det klart att facket, som tagit en allt aktivare del i den globala politiken, då kommer att byta ledare.

– Jag ställer inte upp för omval, säger den nuvarande generalsekreteraren Guy Ryder till LO-Tidningen.

Enligt honom är det dags för någon annan att ta över.

– Jag är fortfarande entusiastisk till mitt arbete och skälet att jag slutar är inte att jag tröttnat eller tycker att det är ointressant. Men organisationen behöver nya idéer, säger han.

Inte för länge
Britten Guy Ryder, som är 53 år, har varit generalsekretare sedan IFS bildades för tre år sedan. Innan dess var han i fem år ledare för den internationella fackliga organisationen ICTUF.

Guy Ryder säger att han ogillar när fackliga ledare sitter för länge på sina poster.

– Det är dåligt för en själv och det är dåligt för organisationen.

Samtidigt har han en förståelse för att det kan bli så.

– Det är som att köra upp på en enkelriktad gata. Det finns ingen återvändo om man fått ett toppjobb i en internationell facklig organisation. Åtminstone för britter är det så att om de slutar så får de inga jobb efteråt, säger han.

Vardagliga kontakter
De internationella fackliga organisationerna har ofta sina medlemmar över hela världen. Under sådana förutsättningar är det lätt att tappa kontakten med medlemmarna, och går den förlorad tappar facket styrka.

– Risken är att man blir som en internationell superorganisation som flyter ovanpå alla andra, säger Guy Ryder.

Som generalsekreterare har hans strategi har varit att skapa vardagliga kontakter.

– Det är det enda sättet att bli riktigt slagkraftig och för att lyckas med det måste man jobba, jobba och jobba. Jag har gjort mitt bästa men nu är det dags för någon att ta över, säger han.

Hemligt jobb på g
Men arbetslös lär han inte bli när han lämnar världsfacket.

Guy Ryders meritlista är lång och bland annat har han jobbat för FN-organet ILO i många år.  Han berättar att han för samtal med ILO om ett nytt jobb.

– Jag har bott i 15 år i Genève och skulle gärna kunna tänka mig att bo där igen.

När LO-Tidningen frågor vilket jobb som kan vara aktuellt vill han inte berätta.

– Det håller jag än så länge för mig själv, säger Guy Ryder.

FAKTA / Världsfacket IFS
För tre år sedan, 2006, bilades världsfacket Internationella fackliga samorganisationen (IFS) då den stora fackliga internationella organisationen ICFTU, som leddes av Guy Ryder, slog samman med WCL som främst organiserade facket i utvecklingsländerna.
I IFS ingår i dag 312 fackliga organisationer från 157 länder som tillsammans organiserar 170 miljoner arbetare. Världsfacket IFS har kongress var fjärde år. Nästa kongress hålls i juni 2010 i Vancouver Kanada
Källa: Världsfacket IFS