Nya tider. Vänsterledaren Lars Ohly på väg till sessionssalen i Stockholms Folkets hus för att tala till Sekos kongressombud. Traditionen bjuder att Socialdemokraternas partiledare talar – men i år hade så väl Mona Sahlin, Maria Wetterstrand som Lars Ohly bjudits in.
 

Lars Ohly kom i mycket god tid för sitt tal på Sekos kongress i Stockholms Folkets hus i går, onsdag.

– Jag har gått runt och morsat på gamla kompisar, sa den före detta tågkonduktören som tog tjänstledigt 1976 för att ägna sig åt politiken, men som fortfarande betalar sin medlemsavgift till facket.

Hans tal inför kongressen var historiskt. Det var första gången på mycket länge som en partiledare för ett vänsterparti – och före detta kommunist – talade inför ett LO-förbunds förtroendevalda.

– Vad jag vet hände det senast för mer än 60 år sedan då Sven ”Lasse” Linderot talade på Metalls kongress 1946. Men jag kommer inte att göra någon stor sak av det i mitt tal, sa Ohly.

Fattade galoppen

Sven Linderot var partiledare för Sveriges kommunistiska parti (SKP) under åren 1929 till 1951.

– Men jag är inte dummare än att jag förstår att förklaringen till att jag bjudits in är det samarbete vi tre rödgröna partier har inför nästa val. Hur som helst är det jättekul att vara här.

Det var dock inte första gången som Lars Ohly talade på en kongress. Tre gånger på 1980- och 90-talet var han ombud för Statsanställdas förbund som det hette då.

– 1981 var jag inte ombud men skrev 27 motioner till kongressen. På den tiden hade man lite svårt att se nyanser på saker och ting så flera av dem var en aning yviga.

Nervös Wetterstrand

Före sitt tal avslöjar han att han just pratat med Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand som skulle upp i talarstolen dagen därpå.

– Hon var lite nervös. Frågade mig vad hon skulle säga. Det här är ju min hemmaplan så att säga – men inte riktigt hennes. Jag rådde henne att tala om utbyggnaden av kollektivtrafiken. Det tror jag kongressen gillar.

Ohly möttes av brakande applåder när han gick upp i talarstolen och någon irritation över att han var där märktes inte bland ombuden.

– Det är väl ingen som tycker att vänsterpartister är kommunister nu för tiden, sa asfaltläggaren Ingvar Bengtsson, ombud från Göteborg.

Flammande valtal

Som ett tecken i tiden kom Lars Ohlys tal att hamna strax efter att kongressen avslutat en lång – och för många ombud uppslitande – debatt om för eller emot höjda medlemsavgifter. Dessutom hann man med ett yrkande om en föryngring av förbundsstyrelsen innan han satte igång.

Ohly höll ett traditionellt, flammande valtal med siktet inställt på nästa år.  Kongressen applåderade flera gånger – men mest när han gick ifrån manus och passade på att ge socialdemokraterna en spark i baken.

– I dag har vi högre arbetslöshet än när min pappa gick i skolan och han är 86 i dag. Föresten – jag ska passa mig för att prata om min pappa. Jag sa i radion en gång att han är skröplig men att han bara får en timmes hemtjänst i veckan. Förfärligt tyckte jag. När jag ringde upp honom efteråt sa han: Jo det var bra sagt, men det var inte bättre på sossarnas tid.


Lennart Lundquist

Skriv ett e-postbrev till redaktionen