KONSTNOTIS. Mitt i äppellunden på Rosendals trädgård har Johan Strandahl som sitt bidrag till samlingsutställningen Change om förgänglighet och kretslopp byggt en mångbottnad installation som pekar på den arbetsprocess som finns bakom varje delmoment i ett konstverk.

 

Men även hur materialet och arbetsinsatsen i en marknadsekonomi oundvikligen kommer att värderas i kronor.

Fuktskador

Efter att ha hängt ute ända sedan i maj har så gott som alla varor i ”Butiken” (2009) blivit mer eller mindre fuktskadade. Under sommaren har prislapparna blekts och i en del påsar har det börjat växa mögel.

 

”Butiken” är fylld med såväl hans egna konstverk som material för den som själv vill göra en egen teckning eller målning, och samtidigt en fungerande butik med självbetjäning. Accepterar man konstnärens prissättning och vill köpa någonting är det bara att lägga några tjugor eller hundralappar i ett kassaskrin.

 

Gör det själv

Denna soliga augustidag är jag långt ifrån ensam om att nyfiket bläddra bland de delvis hopklibbade plastfickorna fyllda med allt från färgpigment, till gör-det-själv-set för att bygga sin egen pensel, samt flera av de konstverk som Johan Strandahl tidigare visat sedan han gick ut Mejan, KKH, i Stockholm 2006.

 

Konstutställning: Change / Cambio / Wechsel.
Lokal: Rosendals trädgård, Stockholm.
Pågår t o m: 3 oktober.

Thomas Olsson
Skriv ett e-posbrev till kulturredaktörn