Uppsägningarna på Hallsta Pappersbruk i Hallstavik har inte fått ortsborna att ge upp. Tvärtom har ett nätverk skapats för att behålla Roslagsorten levande. Målet är 300 nya arbetstillfällen. 

Det har varit en tuff arbetsdag för Aleksandar Srndovic, ordförande för Pappers avdelning 68 vid Hallsta pappersbruk. Det står klart när han i regnet anländer till fackets röda stuga vid bruket, efter att ha förhandlat med arbetsgivaren. 67 personer sägs upp från bruket.

– Från början var det planerat att nästan 200 skulle gå. Det är ändå skillnad på 200 och 67. Men det är viktigt att de som blivit uppsagda känner att de fortfarande har oss i ryggen, säger han.

Nu kämpar Aleksandar Srndovic för att hitta nya arbetstillfällen.

Spridda risker
För att säkra Hallstaviks framtid var han en av dem som för ett och ett halvt år sedan tog initiativ till ett nätverk. I nätverket finns representanter från Norrtälje kommun, Holmen och Roslagens Sparbank.

Det övergripande syftet är att driva på utvecklingen av Hallstaviksbygden och skapa 300 nya jobb i trakten fram till år 2012. Aleksandar Srndovic ser en fara med att bara ha en stor arbetsgivare på en ort – så den här gången ska arbetstillfällena spridas ut på flera verksamheter.

– I mitten av juni ska vi ha ett möte dit vi har bjudit in hundratals företag som finns i trakten plus omställningsföretaget Aventus, Arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum. Detta gör Pappers och nätverket tillsammans, säger Aleksandar Srndovic.

Blogg
Nätverket har även en egen blogg på Norrtelje Tidnings hemsida, där läsarna kan följa det dagliga arbetet. Och det finns att göra. Alekandar Srndovic konstaterar att både arbetsförmedlingen och försäkringskassan har försvunnit från orten. Det viktigaste är att inte deppa ihop.

– Då dör hela samhället. Nu samlar vi krafterna lokalt. Det är stora planer vi har, säger han.

Bland annat arbetar nätverket för att få till stånd en stor motorbana, ny bussdepå och ett nytt utomhusbad med äventyrsinriktning.

– Man ska kunna bada där från den 1 juli nästa år, säger Aleksandar Srndovic.