Årets sjuksköterska i cancervård heter Pia Damsgaard Jensen. Arbetskamraterna skickade in den vinnande motiveringen. Själv är hon rörd till tårar. 

 
Enligt kollegorna är Pia Damsgaard Jensen en påläst och kunnig sjuksköterska som utstrålar lugn och självförtroende.
 
Hon får patienterna att känna sig trygga och lugna i en situation som kan upplevas som oerhört stressande. 
 
Stolt
Pia Damsgaard Jensen är nästan generad och lite tårögd. Hon frågar sig varför det just blev hon som fick priset, när de andra nominerade är så duktiga på sina jobb. Men glädjen och stoltheten skiner igenom.
 
– Att jobba med patienterna är det roligaste som finns, säger hon.  
 
Hennes entusiasm och arbetsglädje har spridit sig bland arbetskamraterna på strålbehandlingsavdelningen på onkologiska kliniken vid Karolinska sjukhuset i Solna.
 
De tycker att hon är en förebild – för alla sjuksköterskor. Allt enligt deras motivering till Föreningen sjuksköterskor i cancervård, som varje år delar ut utmärkelsen till en sjuksköterska någonstans i landet.
 
Mycket glädje
Men från omgivningen blir det vanligtvis inga entusiastiska reaktioner när Pia Damsgaard Jensen berättar var hon jobbar.
 
”Stackars dig, vilket hemskt jobb du måste ha” och ”vad jobbigt det måste vara att se cancer runt omkring sig hela dagarna”, får hon ofta höra.  Själv upplever hon tvärt om mycket glädje på jobbet.
 
– Jag har fått möjligheten att hjälpa folk att bli friska. Även tidigare – när jag jobbade med svårt cancersjuka, döende människor – så fanns det inget bättre än att hjälpa någon att få det bra.
 
Patienterna strålbehandlas under fyra till sex veckor på hennes avdelning. Åren där har ändrat hennes syn på cancer. 
 
Patienterna har lärt henne att man faktiskt kan leva ett lyckligt liv även med cancer.
 
Nära kontakt
Kontakten med dem blir ofta väldigt nära, trots att hon bara träffar dem en kort stund varje dag. Pia Damsgaard Jensen försöker väcka deras kämparglöd. 
 
– Oftast är det så att den som har cancer inte bara vill sitta och vänta. Jag brukar säga till patienterna att ”Nu är vi här tillsammans. Vi ska hjälpas åt att behandla den här cancern. Du ska komma varje dag och jag ska ställa in så att allt blir rätt.”
 
Och den positiva inställningen uppskattas av patienterna. Beviset är de mängder av kakor, choklad och tårtor som varje vecka kommer till avdelningen.
 
Jobbiga återseenden
Det händer förstås att patienter återkommer efter att ha återinsjuknat. Då känns det väldigt tungt i personalgruppen.
 
– Det är något som vi pratar om vid sådana tillfällen, säger Pia Damsgaard Jensen, som har arbetat på avdelningen i fyra år.
 
Innan hon blev sjuksköterska arbetade hon som mentalskötare och med vård i livets slutskede. Intresset för att jobba med människor har alltid funnits där.
 
Målet med sjuksköterskeutbildningen var från början att bli barnmorska, men under studietiden kom hon på andra tankar.
 
Strålbehandlingsavdelningen lockade för att den gav henne möjlighet att jobba med patientvård, samtidigt som jobbet är mycket tekniskt avancerat. 
 
– Det är jättespännande med all ny teknik som går framåt i rasande fart. Man lär sig nya saker hela tiden.

Drop-in
De vanligaste patienterna har drabbats av prostata-, bröst- eller gynekologiska cancrar.
 
Oftast är de i medelåldern eller övre medelåldern, men ibland kommer även små barn till avdelningen för att få strålning.
 
– Om de är riktigt små måste de sövas ner för att de ska ligga riktigt stilla under behandlingen, säger Pia Damsgaard Jensen. 
 
Hon är patientgruppsombud för gyn-patienterna och fungerar som en länk mellan sin avdelning och gynekologmottagningarna. Som ombud är hon med och vidareutvecklar metoder för omhändertagandet. 
 
Hon var också en av initiativtagarna till att införa drop in-besök på strålbehandlingen.
 
– Patienterna får välja vilken tid de vill komma. Nu fungerar det så bra att vi har drop in-tider på sex av sju apparater. Våra utvärderingar visar att nästan alla patienter har varit positiva till det, säger Pia Damsgaard Jensen.
 
Till Rom i höst
I samband med utnämningen till årets sjuksköterska inom cancersjukvård fick hon ett presentkort på 5 000 kronor att resa för.
 
– Jag och min man tänkte åka på en weekendresa till Rom i höst. Jag tror att man har större utbyte av Vatikanen då. Då är det nog inte lika trångt och varmt som på sommaren, säger hon.