Valets stora vinnare i Sverige är Piratpartiet och Miljöpartiet. Och de är också vinnare i Europa. Socialdemokraterna är valets förlorare, vilket oroar facket.
– Det blir svårare att driva de frågor vi gör i Europafacket, säger Wanja Lundby-Wedin.

Socialdemokraterna ligger i Sverige kvar på samma valresultat som för fem år sedan, och behåller sina fem platser i parlamentet. Ett helt okej resultat, enligt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Det är klart att jag hade önskat lite mer, men det är positivt att vi inte fortsätter trenden mot lägre siffror som varit i tre val. Vi har lyckats hålla stången och visa att Socialdemokraterna är ett betydligt större parti än Moderaterna, säger hon.

 

Stora förlorare
Socialdemokraterna är dock valets stora förlorare i Europa. Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet förlorar 58 platser och får nu 159 av totalt 736 mandat. Valresultatet oroar Wanja Lundby-Wedin.

– Det är ett bakslag när vi ser på Europa som helhet där flera konservativa partier och främlingsfientliga partier har ökat sin andel i parlamentet. Det kommer att vara väldigt tufft för löntagarna och den fackliga rörelsen i Europa, säger Wanja Lundby-Wedin.

Det innebär att det kommer att bli svårare för facket att få gehör för sina frågor i parlamentet framöver, tror Wanja Lundby-Wedin.

– Jag är väldigt oroligt för de frågor som vi slagits hårt för i Europafacket, förändring av utstationeringsdirektivet och ett socialt protokoll, som är otroligt viktigt för oss, säger hon.

 

Överraskning
Den konservativa gruppen, som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, behåller sin ställning som den starkaste partigruppen i parlamentet med 267 mandat.
Valets stora överraskning i Sverige är Piratpartiet som med 7,1 procent av rösterna knep en plats i parlamentet.

Partiet står troligen utanför parlamentets traditionella grupper, och tillhör då den skara som vuxit kraftigast. De grupplösa går från 30 till 90 mandat i parlamentet. Förutom svenska piratpartiet handlar det främst om missnöjespartier och främlingsfientliga partier som vuxit starkt i flera länder.

Bland de etablerade partierna är Miljöpartiet och Folkpartiet de stora vinnarna i Sverige. De fick varsitt nytt mandat i parlamentet då deras röstsiffror ökade med 5 respektive 3,8 procent. Den gröna partigruppen växte också i parlamentet, där den får 51 platser. Den liberala gruppen backade dock något och har nu 81 platser.


Fakta / EU-parlamentet efter valet

Politisk grupp Antal platser
Konservativa (EPP-ED) 267
Socialdemokrater (PES) 159
Liberala (ALDE) 81
Gröna (EFA) 51
Nationernas Europa (UEN) 35
Vänstern (GUE/NGL) 33
Självständighet/demokrati (IND/DEM) 20
Grupplösa 90

Källa: Europaparlamentet. Resultatet är preliminärt.