Olle Ludvigsson, IF Metall, är på väg till Bryssel som parlamentariker för Socialdemokraterna. Och det är de fackliga frågorna han främst tänker driva.
– Fackliga fri- och rättigheter och det som gäller Lavaldomen och ändringen av utstationeringsdirektivet, är frågor där jag hoppas att vi ska kunna förändra, säger han.

De svenska Socialdemokraterna får fem platser i EU-parlamentet även under de kommande fem åren. En av dem kommer Olle Ludvigsson, tidigare klubbordförande för IF Metall på Volvo, att ha.

– Det ska bli intressant och roligt, säger han, och tillägger att det ska bli spännande att göra något nytt.

Blandade känslor
Men det var med blandade känslor han följde den svenska valvakan. Socialdemokraterna fick 24,6 procent av rösterna, lika många som vid EU-valet 2004.

– Jag hade hoppats på ett bättre valresultat för Socialdemokraterna. Men det som är positivt är att valdeltagandet har gått upp, att Sverige går emot trenden i Europa.

43,8 procent av svenskarna röstade i valet, att jämföra med 43 procent i EU i genomsnitt. Men medan valdeltagandet minskade i många länder så ökade det med 6,7 procentenheter i Sverige.

– Jag har känt att det är ett ökat intresse när jag varit ute inför valet. Det handlar inte om ja eller nej till EU längre. Folk har insett att det inte är ett alternativ att säga nej. Man är med och då ska man försöka påverka där man är, säger Olle Ludvigsson.

Fritidspolitiker
Själv ska han påverka direkt i parlamentet, och även om han ser fram emot uppdraget, tackade han först nej till att kandidera. Han har bara arbetat politiskt på fritiden tidigare, och hade inga planer på att ändra det. Men när han tänkt efter ångrade han sig.

– Anledningen var helt enkelt att det behövs olika folk nere i parlamentet och att de fackliga perspektiven måste in tydligare. Där har jag erfarenhet och kan dela med mig.

De fackliga fri- och rättigheterna står överst på Olle Ludvigssons dagordning. Han tror att frågorna går att driva även om vänsterblocket i EU förlorat stort i valet. Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet, PES, ser bara ut att få 159 mandat, vilket är 58 färre än tidigare, och även vänstergruppen har förlorat mandat.

– Det är lättare att hitta lösningar över partigränser i EU-parlamentet, än i riksdagen. Dessutom finns det ett antal fackliga som inte har samma hemvist i socialdemokratin som jag, men vi är överens när de gäller de fackliga fri- och rättigheter, har jag märkt när jag är ute i Europa, säger han.

Fotnot: Olle Ludvigsson stod på andra plats på Socialdemokraternas vallista. Då personvalsrösterna ännu inte är färdigräknade är det ännu inte helt klart vilka personer som tar plats i parlamentet, men sannolikheten är stor att Olle Ludvigsson är en av dem.