Viktoria Hallin, Margith Lind, Lisa Assolari och Katarina Widebäck utanför sin arbetsplats, Norrsätraskolan i Sandviken. Tre av dem hotas av uppsägning. Bara Margith Lind har så lång anställningstid att hon inte riskerar uppsägning.
 

Snart börjar sommarlovet. Då är det slut. Norrsätraskolan i Sandviken läggs ner.

Lärarna Lisa Assolari, Viktoria Hallin och Katarina Widebäck vet inte vad de ska göra till hösten. Det vet inte ens om de har några jobb att gå till.

100 jobb i skolan och förskolan ska bort i Sandviken. Det är vart tionde jobb – lågt räknat. Grannkommunen Gävle har redan sagt upp lärare i ett par omgångar.

– Här är arbetsmarknaden för lärare obefintlig, konstaterar Lisa Assolari, numera musiklärare sedan hennes tjänst som speciallärare drogs in förra året.

Tre helger av fyra
På äldreboendet Karl-Johangården i Sandviken har undersköterskan Marie Löfgren börjat kvällsskiftet. Två tjänster på hennes avdelning försvann förra året. Nu ska ytterligare en tjänst bort. 13 blir kvar.

50 jobb ska bort inom äldreomsorgen i Sandviken.

– Sedan förra året jobbar vi tre helger av fyra. Vi skulle kunna lägga ett schema med jobb varannan helg, men då skulle pensionärerna inte komma upp ur sina sängar, säger hon.

Marie Löfgren har jobbat i äldrevården i 20 år – först i landstinget och sedan i kommunen.

När hon kom till kommunen hoppade hon in där det behövdes både i hemtjänsten och på äldreboenden. Nu är bemanningspoolen borta.

Och det är slut med vikarier vid sjukdomar. Så Marie Löfgren stannar inte hemma i första taget.

– Man får dåligt samvete om man blir sjuk, säger hon.

Än är ingen uppsagd. Förhandlingarna är inte klara än – men Marie Löfgren har hört att sex tjänster ska bort på Karl-Johangården.

Hennes eget jobb är inte i fara. Uppsägningarna betyder bara att det blir litet jobbigare – igen.

– Jag fasar för 2010. Då blir det ännu värre.

Kaos
I biblioteket på Norrsätraskolan råder kaos. Böckerna ligger i drivor på borden. För några timmar sedan hade bibliotekarien Helena Näslund en fajt med skolvaktmästaren, som ville börja plocka ner hyllorna.

Hon började på skolan för sju år sedan och byggde upp biblioteket. Nu stänger hon det. Böckerna ska in i flyttkartonger och skickas till en annan högstadieskola.

Hon har erbjudits en tjänst som föreståndare för biblioteksfilialen i Storvik, en och en halv mil utanför Sandviken. En dag i veckan ska hon vara i Österfärnebo, fem mil bort. Hon jublar inte.

– Men jag fick höra att jag ska vara glad för att jag har ett jobb.

Beslutet att lägga ner Norrsätraskolan togs för snart två år sedan. En upprörd föräldraopinion ledde till att nedläggningen sköts ett år på framtiden.
Men nu är det slut.

– Det är grymt mot eleverna. Redan nu är det svårt att tillgodose alla elevers behov av individuellt stöd, säger Lisa Assolari.

Nedläggningen beror på att elevunderlaget minskar. Från början var det meningen att eleverna skulle gå kvar i sina gamla klasser och att klassföreståndarna skulle följa med till de nya skolorna.


Förhandlingar pågår
Det var innan Sandvikens kommun varslade om att 100 jobb ska bort.

Men ännu är ingen uppsagd. Förhandlingarna pågår. Budet till facken är att 24 tjänster i förskolan, 60 i grundskolan, 12 på gymnasiet och 4 i administrationen ska bort. Lärare, förskollärare, barnskötare och elevassistenter riskerar att bli av med jobben.

På kvällen hålls ett möte i Folkets hus om nedskärningarna i skolan. Radio Sandviken sänder direkt. Politiker från alla åtta partier i fullmäktige är där, liksom något hundratal föräldrar och lärare.

– De som går i åttan är dubbelt straffade. De är 18 i klassen i år. Nästa år blir de 30. Det känns otroligt tufft, säger en mamma i publiken.

Det blir inte lättare av att Sandvikens kommun skar ner i skolan redan i fjol. 48 personer skulle bort. Det slutade med att tre fick gå. Resten löstes genom pensions­avgångar och avslutade vikariat.

– Den möjligheten finns inte längre. Nu vill vi ha ett erbjudande om någon form av avgångsvederlag, men ännu så länge har vi inte fått någonting, säger Margith Lindh, speciallärare på Norr­sätraskolan och Lärarförbundets ordförande i Sandviken.

FAKTA / Kvinnodominerat
Sandvikens kommun hade 3.304 anställda plus ytterligare 429 timanställda den 1 november 2008. 85 procent är kvinnor.
Inom vård och omsorg jobbar1 270 personer, av dem 95 procent är kvinnor.
Inom skola och barnomsorg jobbar 1 190 personer. 80 procent är kvinnor.