Livs öppnar dörren för papperslösa. Kongressen som avslutades i går beslutade att även arbetare som vistas illegalt i Sverige ska få bli medlemmar i förbundet.

Papperslösa ska få gå med i Livs, beslutade förbundets kongress som avslutades i går. Förbundsstyrelsen som från början var tveksam ändrade sig under debatten.

– Vi hade resonerat fel. Vi hade resonerat som yrkesmänniskor, men vi borde ha tänkt med hjärtat, sa förbundsordförande Hans-Olof Nilsson.

Det finns fortfarande många tekniska frågor att lösa innan papperslösa kan bli medlemmar i Livs. Det handlar om hur medlemskapet ska se ut, och på vilket sätt Livs kan företräda arbetare som egentligen inte får jobba i landet.

Men intentionen är tydlig. Det ska gå. Kongressen fick förbundsstyrelsen att ändra uppfattning och säga ja till papperslösa som medlemmar.

I december förra året fattade Fastighetsanställdas förbund samma beslut, och var då det första förbundet i LO som öppnade dörrar för papperslösa.


FAKTA / Fler beslut på Livs kongress

Kongress ska även i framtiden hållas på olika orter i landet. Förbundsstyrelsens förslag att alltid hålla kongressen i Stockholm röstades ned.
Förbundet ska försöka att få bilförsäkring som frivillig tilläggsförsäkring till medlemsförsäkringarna. Men det blir ingen facklig tandvårdsförsäkring, vilket fler motioner föreslagit.
Livs ska undersöka möjligheten att ta fram ett rabattkort på till exempel, hotell, bensin och resor, som gör att medlemmarna får mer synligt värde i medlemskapet.
Livs ska verka för högre skadestånd för företag som bryter mot turordningsreglerna i Las.

Läs också:
Artikeln: Livs avskaffar avdelningarna
Artikeln: Halverat lönegap mellan könen målet för Livs
Artikeln: Försäkring ska säkra inkomsten för förtroendevalda i Livs