På en förskola i Uppsala sitter en bild upptejpad på väggen. Den föreställer Sveriges trevligaste busschaufför – och den sitter där för att inspirera barnen till att vara snälla mot varandra.

Amos Makajula möter oss med ett soligt leende utanför kaféet mitt i Uppsala. En timme återstår innan dagens arbetspass börjar.

Det märks att han blivit lite av en kändis i stan. Innanför disken känner man igen honom: Det är ju ”Sveriges trevligaste busschaufför”.

Så heter också den Facebookgrupp som hans passagerare har startat. Gruppen på internet växer stadigt och har i dag över 4.000 medlemmar.


Visar respekt

Själv visste Amos Makajula knappt vad Facebook var när han fick höra talas om gruppen.

– Några ungdomar i bussen sa att de var medlemmar. Jag fattade ingenting. Sedan ringde Upsala Nya Tidning, säger han och skrattar.

Så varför är han så populär? Förmodligen beror det på hans människosyn.

Amos Makajula betraktar alla sina resenärer som värdefulla. Att visa dem respekt är viktigt för honom.

– Man måste tänka på varför man har det jobbet man har. Jag har det för att ge bra service, oavsett om folk är sura eller inte.

Han ser människor som viktiga pusselbitar.  För att pusslet ska bli helt måste alla bitarna finnas där. Annars blir samhället fattigt.


Sätter andra i centrum

Amos Makajula såg glädjen i att hjälpa och ta hand om andra människor tidigt i livet. Hans pappa var psykiatriker och även hans mamma hade sjukhuset som arbetsplats. Båda älskade att ta hand om människor och pappan arbetade senare mest som pastor.

– Jag lärde mig väldigt mycket om vikten av att sätta andra i centrum och inte bara sig själv. När man gör så får man tillbaka väldigt mycket, säger han.

Han var tidigare pastor i Tanzania och hade även ansvar för musiken både i kyrkan och på ett centrum för utsatta barn. Nu har han bott i Sverige i sju år och arbetat som busschaufför i två och ett halvt.

Det var kärleken till svenska Carina som förde honom till Uppsala. Och där har han provat flera yrken, både som personlig assistent och på en förskola.

Uppskattas
Han minns särskilt den händelse som fick honom att börja fundera på att bli busschaufför.

– En gång hade jag sprungit väldigt snabbt för att hinna med bussen. Men när jag precis kom fram stack busschauffören. Då sprang jag till nästa hållplats. Chauffören såg mig men stack igen. Och då sprang jag till nästa igen. När jag precis hade kommit fram stannade jag och tänkte, ”när jag börjar jobba som busschaufför så kommer jag aldrig att göra så där”.

Och hans sätt att vara busschaufför på uppskattas av resenärerna.

– Han är så bra. Jag blir glad bara jag ser honom, säger Emilia Ekengren, som åkt med honom många gånger.

Idolbild
Förra veckan skjutsade Amos Makajula en kvinna som jobbar på en förskola. Hon berättade att man där hade satt upp en bild på honom – och såg honom som en idol och förebild.

– Hon sa att ”Alla barnen tycker väldigt mycket om dig. Vi säger till dem att de ska vara så där som du är. Ni ska vara snälla mot varandra, brukar vi säga till barnen”.

Amos Makajula skrattar förtjust.

Han påminner sig ofta om att de som kliver på bussen alltid är på väg någonstans, till skolan, sjukhuset eller jobbet.

– En del är deppiga eller sjuka. Och om jag bemöter dem dåligt kan det vara väldigt allvarligt för allt annat som de går igenom just då.


Håller drömmen levande

Men trots att Amos Makajula försöker se livet från den ljusa sidan stöter även han på motgångar. Han har sökt många jobb utan resultat. Men som han ser det hjälper det inte att vara sur och deppig.

– Ingen kommer till mig och säger ”Ååå, du är så deppig och sur och arg. Ååå, nu ska jag hjälpa dig att få ett jobb så att du blir glad”.

Det viktigaste för honom är att hålla sina drömmar levande. För om en dörr stängs öppnas snart en annan. Därför gäller det att blicka framåt i stället för bakåt. Så lyder Amos Makajulas livsfilosofi.

Han påminner om att många sjukdomar kan komma på grund av stress och deppighet.

– Man kan få ont både här och där. Tänk om du just nu inte har något jobb och sedan blir deppig OCH får ont, on top of that. Det skulle inte vara bra. Så let’s be happy now. Det är den bästa present du kan ge dig själv.

Arbetsdagen har börjat och Amos Makajula stänger bussdörren. Han vinkar och ler genom rutan.

Passagerarna sitter redan på plats.

 

FAKTA / Hyllas av 4.000 på Facebook

Namn: Amos Makajula
Ålder: 32 år.
Familj: Min fru Carina.
Bor: I lägenhet i Uppsala.
Aktuell: Har fått en hyllningsgrupp med 4 000 medlemmar hittills på Facebook för sitt trevliga bemötande i jobbet som busschaufför.
Intressen: Musik, springa, annan träning, vara i naturen. 
Senast lästa bok: Jag läser ofta i T D Jakes Maximize the moment. Den handlar om hur man tar hand om sin tid. 
Senast sedda film: Jag ser inte på så mycket film. Jag brukar titta på tennis på tv. 
Livsmotto: Det du vill att andra ska göra för dig ska du göra för dem.