Purificación Gomer, 41 år, och hennes man Antonio Figal Domingez, 54, tar en kaffe på balkongen med utsikt över Medelhavet.
 

Havet drar ett blått streck längs horisonten. Mellan husen skymtar sandstranden.
Från balkongen ser fotgängare och bilar nere på gatan ut som små prickar. Lika avlägset känns EU och politikerna i Bryssel och Strasbourg.

Antonio Figal Domingez stoppar in en cd och sjunker ned i soffan. Jazzmusiken hörs svagt i den rymliga lägenheten i sydspanska Fuengirola.

Han tvekar om hur han ska rösta i EU-valet. Helst vill han ge sin röst till ett grönt parti, men det största gröna partiet är allierat med kommunisterna och dem tänker han inte stödja.

Han sitter tyst några sekunder.

– Det talas knappt om det, säger han och syftar på valet till EU-parlamentet.

– Kanske beror det på språkbarriären, säger hustrun Purificación Gomer. Att många i Spanien inte förstår engelska och därför inte är intresserade av EU.

Många bekymmer
Purificación vet inte heller vad hon ska rösta på. Just nu tänker hon bara på juridik. Om hon blir godkänd på nästa prov kan det leda till ett jobb på domstolarna i Andalusien.

Det finns för övrigt andra saker att tänka på. Krisen, till exempel. Arbetslösheten i Spanien når snart 18 procent, vilket gör landet till det hårdast drabbade i EU.

Många spanjorer är dessutom mer intresserade av den ständiga dragkamp som pågår mellan Madrid och de självstyrande regionerna i Spanien än av EU. Sedan diktatorn Francos död, 1975, har centralmakten försvagats. Folket i Baskien, Katalonien, Galicien och Andalusien och andra regioner undrar mer vad den spanska staten hittar på än vilka lagar som kommer från Bryssel.
Detta trots att EU får ett allt större inflytande över spanjorernas liv.

Något som inte minst Antonio märker i sitt jobb som livsmedelsinspektör. Han kontrollerar att restauranger och hotell hanterar livsmedel på ett korrekt sätt.

– Tidigare, före EU, var det ett oerhört komplicerat regelverk, fnyser han.

– Det fanns till exempel en massa olika regleringar om hur fisk skulle hanteras, men ingen brydde sig. Nu är reglerna färre och inte lika hårda – men de följs i större utsträckning, säger Antonio.

Ändrade förutsättningar
Vid sidan av sitt arbete driver han en liten ekologisk farm. Och att maten är en ständig diskussion inom EU märker han eftersom reglerna kring odling ständigt förändras.

Och jordbruksfrågorna är viktiga. Nästan hälften av EU:s budget går till jordbruket, så frågorna får stor politisk betydelse i många länder. Ofta finns det en stolthet över den inhemska maten.

Efter många år i branschen tycker sig Antonio se vad misstron mot importerad mat ofta bottnar i.

– Det beror på kommersiella intressen, säger han.

– Italienare säger till exempelvis att vi i Spanien använder för mycket bekämpningsmedel. Men där använder de lika mycket eller till och med mer.

Protektionism

Och i takt med att den ekonomiska krisen har fördjupas har protektionismen i EU ökat.

Ett exempel var när den spanska industriministern för två månader sedan uppmanade alla att handla spanska varor och semestra i Spanien. Det var hans sätt att rädda jobb.

– En dum idé, säger Antonio. I vanliga fall köper spanska företag en container med chilenska oliver och sätter en etikett på dem som påstår att de är spanska. På vilket sätt gynnar det då oss att handla spanskt?

– Dessutom exporterar vi mycket mat till andra länder. Hur ska vi då kunna förklara att vi inte vill importera något bara för att vi vill rädda våra egna jobb? skrattar han.

Hårdare miljökrav

Antonio Figal Domingez hoppas att ett närmare samarbete i Europa ska leda till tuffare miljökrav. Den viktigaste frågan är, enligt honom, en fortsatt uppbyggnad av EU.

– I dag är det bara en kommersiell klubb, men vi behöver bygga en federal stat. Ett Amerika, fast på ett europeisk vis, säger han.


FAKTA / Snackisar i Spanien

1 Ekonomi.
2 Ekonomi.
3 Ekonomi är den viktigaste frågan i landet som nu dras med EU:s högsta arbetslöshet som snart når 18 procent. Partierna tar tillfället i akt och utkämpar en klassisk strid där högeroppositionen kritiserar vänsterregeringens politik.