Fackföreningsrörelsen måste inrikta sig på valet nästa år och se till att få en ny regering som kan bygga upp trygghetssystemen. För Johan Järvklo, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, är detta den viktigaste slutsatsen nu när krisavtalet för Scania metallarbetare i stort sett är klart.

– Vi ville undvika både varsel och krisavtal. Det är särskilt betydelsefullt när vallarna i samhället i stort sett är krossade. Det finns ingen aktiv arbetsmarknadspolitik och ersättningen från a-kassan är mycket låg, säger han.

I en medlemsomröstning har metallarbetarna på Scanias anläggningar i Södertälje, Luleå och Oskarhamn sagt ja till krisavtal – och därmed nej till varsel.

Tidigare har klubben sagt nej till krisavtal, men sedan företaget förklarat att alternativet var stora varsel ordnade klubben en medlemsomröstning. Klubbens ordförande Johan Järvklo vill inte närmare kommentera röstresultatet utan konstaterar bara att medlemmarna får bestämma.

Entusiastisk vd
Uppgörelsen är i stort sett klar. Scanias vice vd Per Hallberg är entusiastisk.

– Vi är jätteglada att kunna behålla kompetensen. Vi kämpar för att behålla personalen. Det handlar om respekt för individen och att se till att ha kvar våra engagerade och kunniga anställda. Varsel skulle vara ett misslyckande, säger Per Hallberg.

Scania har tidigare inte varslat utan behållit sina anställda och mött nedgången i efterfrågan med bland annat olika utbildningar. Krisavtalet blir ett svar på ytterligare nedgång i försäljningen.

Garanterat jobb
En del av avtalet är att de anställda är garanterade sina anställningar fram till årsskiftet.

– Om det ser lika dåligt ut då så får vi ta upp nya diskussioner med facket. En möjlighet är ett likadant krisavtal till, säger Scanias Per Hallberg.

Krisavtalet på Scania bygger på företagets förslag. Det innebär fyradagarsvecka, 90 procents lön, att årets lönehöjningar skjuts till nästa vår och att halva semestertillägget på 0,8 procent av lönen skjuts på framtiden.

I gengäld garanterar alltså företaget anställningarna under resten av året samt att den som ändå blir arbetslös inte ska få sänkt a-kassa till följd av krisavtalets lönesänkning.

Tjänstemän på gång
Tjänstemännen på Scania har just påbörjat förhandlingar om ett liknande krisavtal. Tidigare har en stor majoritet av tjänstemännen i Södertälje sagt ja. I går sa tjänstemännen i Oskarshamn och Luleå också ja.

För metallarbetarnas del finns ett färdigt förhandlingsprotokoll. Innan det kan skrivas under ska IF Metall centralt titta på avtalet, och tjänstemännen ska bli klara med sina förhandlingar.