De allt fler arbetslösa som saknar ersättning kan strunta i att skriva in sig vid sin arbetsförmedling. Eller tacka nej till jobb-erbjudanden och praktik.

Den risken ser Anders Forslund, docent i nationalekonomi och biträdande chef för Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som frankt
konstaterar:

– Om en arbetslös inte får arbetslöshetsersättning har Arbetsförmedlingen ingenting att hota med.

 

 
Anders Forslund  
   

Hälften av de arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls, enligt den kartläggning som LO-Tidningen berättade om i förra veckan.

Det drabbar förstås främst de arbetslösa ekonomiskt. Men det kan också göra arbetsmarknadspolitiken mindre effektiv.

– Konsekvenserna bör bli att man har mindre incitament att skriva in sig vid Arbetsförmedlingen, säger Anders Forslund. Risken är att arbetslösa som behöver hjälp inte får det.

Minskad rörlighet
Rörligheten på arbetsmarknaden kan också minska. En arbetslös som inte har någon ersättning att förlora kan lugnt tacka nej när han erbjuds jobb med låg lön eller på obekvämt pendlingsavstånd.

Men det här är teori. Ingen vet säkert hur de arbetslösas vilja att söka jobb kommer att påverkas, betonar Anders Forslund. Det finns bara ett fåtal studier av hur sanktioner i arbetslöshetsförsäkringen fungerar.

Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör vid Arbetsförmedlingen, tonar ner sanktionernas betydelse för arbetsmarknadspolitiken.

– Det är väldigt viktigt att anmäla sig till sin arbetsförmedling även om man inte omfattas av a-kassan. Efter en tid kan vi erbjuda praktik eller kort utbildning. Och när du väl får plats i ett program hos oss får du aktivitetsstöd.

Struntar i att skriva in sig
Redan förra sommaren såg Arbetsförmedlingen att arbetslösa ungdomar struntade i att skriva in sig. Statistiska centralbyråns siffror visade att de arbetslösa unga var betydligt fler än de som kom till förmedlingarna.

Lena Liljebäck förklarar det med att rätten till a-kassa efter avslutad utbildning, det så kallade studerandevillkoret, har slopats, och att de som ändå tänkt studera till hösten såg det som lönlöst att gå till förmedlingen.

– I övrigt ser vi inte någon tendens till att färre skulle skriva in sig, eller tacka nej till erbjudna jobb.

– Det är klart, har du ingen a-kassa, så kanske du funderar mer innan du hoppar på ett jobb med låg lön. Men det är inget stort problem. Problemet är att vi har lågkonjunktur.

"En utmaning"
Men i Arbetsförmedlingens eget budgetunderlag, som skickades till regeringen i februari, beskrivs de allt fler oförsäkrade arbetslösa som ”en utmaning” för arbetsmarknadspolitiken.

”Vidare minskar incitamenten att skriva in sig på Arbetsförmedlingen och delta i arbetsfrämjande åtgärder. Sökande kan tacka nej till jobbförslag.”

 

FAKTA / Få får ersättning
Hälften av de arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls. Bara en av fem arbetslösa under 25 år fick ersättning från a-kassan förra året.