Arbetarna säger nej, men tjänstemännen säger ja. Förhandlingarna om ett krisavtal för de anställda på Scania, fortsätter även om IF Metall sagt nej till företagets förslag.

I går beslutade IF Metall att säga nej till Scanias förslag om att korta arbetstiden med 80 procent och minska lönen med 10 procent, men förhandlingarna fortsätter.

– Vi har inte stängt dörrarna till förhandlingarna, men det förslag vi fick var inte tillräckligt bra, säger Jan-Eric Rönnholm, som sitter i IF Metalls klubbstyrelse på Scania i Södertälje.

2.000 mindre i månaden
Om den utgående lönen minskas med tio procent skulle det betyda runt 2.000 kronor mindre i månaden för de anställda. Företagets förslag innebar dessutom att årets löneökning skulle frysa inne och att utbetalningen av semestertillägg skulle skjutas upp till nästa år.

Tjänstemännen på Scania är dock positiva till krisavtalet. Unionen har genomfört en omröstning bland sina medlemmar som visar att 95 procent säger ja till att gå ner 20 procent i arbetstid och 10 procent i lön.

– Vi förhandlar fortfarande men är i grunden positiva till förslaget även om alla delar inte är klara, säger Jonas Gårdman, vice ordförande för Unionen på Scania i Södertälje.

Centralt nej
Att Unionen centralt säger nej till liknande uppgörelser är inget som påverkar klubbens beslut.

– Unionenklubben på Scania är stor, och vi arbetar för medlemmarnas bästa, säger Jonas Gårdman.

Han tror att medlemmarna sagt ja till förslaget eftersom det garanterade att inga varsel skulle läggas på ett halvår.

IF Metallklubben tror dock inte att företagets förslag till krisavtal hade kunnat rädda några jobb.

– Vi gör bedömningen att ett nej, till det här förslaget inte blir avgörande för om det blir några varsel, det är försäljningen av lastbilar som avgör det, säger Jan-Eric Rönnholm.

Fortsatta förhandlingar
Förhandlingarna fortsätter trots IF Metalls nej. Enligt Jonas Gårdman påverkar IF Metalls nej, till företagets förslag inte förhandlingarna nämnvärt.

– Nej, förutom att det väl tar längre tid att få en uppgörelse, säger han.