Sandra Viktor känner väl igen sig i Amelie från Montmartre. Glad men lite malplacerad ibland.
– Jag kan nog upplevas som en udda prick i fackföreningsvärlden, säger hon och skrattar.

Sandra Viktor har hektiska dagar framför sig. Som nyvald ungdomssekreterare i LO har hon många punkter på dagordningen. Fackförbund klingar torrt och mossigt i ungas öron. Kunskapen om facket är generellt dålig. Hon har tre år på sig att dra sitt strå till stacken för att ändra den bilden.

Det var hennes mamma som en gång i tiden introducerade henne i fackföreningsvärlden. Men som deltidsarbetande inom handeln kändes medlemsavgiften hög. Alldeles för hög för att inte ta reda på vad en medlem fick för pengarna.

– Så jag gick en facklig kurs och fick en aha-upplevelse. En helt ny värld öppnade sig. Med tanke på hur mycket tid som tillbringas på jobbet behöver man lära sig vilka möjligheter som finns att påverka.

Fick nog av systemen
Efter den kursen följde fler kurser. Och uppdrag. Och utbildningar. Men en vacker dag hade hon fått sin dos av stela och patriarkala system. 24 år gammal tog hon time out.
­
– Jag praktiserade i före detta Jugoslavien, men då blev det för mycket. Att vara en ung  tjej med starka åsikter är inte alltid så populärt. Jag kände att jag blev för motarbetad av könsstrukturerna. Det blev för tungt helt enkelt.

Men med kurser i genusvetenskap vid Malmö högskola fick hon sedan nya verktyg för att hantera sina upplevelser.
– Jag fick lära mig ett sätt att förhålla mig till strukturerna och alla gubbar. Det var väldigt nyttigt. För det var ju inom fackföreningar jag ville arbeta och där ser det ofta ut så. Jag rekommenderar alla att gå en kurs i genusvetenskap.
 
Återvände med stormsteg
Med stormsteg återvände hon till den fackliga världen. Som ungdomssekreterare ska hon vara de ungas röst och försöka öka engagemanget. En stor utmaning då många har dålig kunskap.

– Själv blev jag nästan arg på lärarna och skolan för att jag inte fått mer information om facket när jag var ung.
Unga är egentligen intresserade av fackliga frågor men kan inte kanalisera sitt engagemang, tror hon. Med tanke på hur hårt krisen slår mot den yngre generationen borde deras åsikter komma fram mer. Men det kan vara svårt att komma in i en styrelse.
Det hålls hårt på positioner. Ändå måste det vara en mix av människor. Unga, gamla, kvinnor, män och inte minst fler med invandrarbakgrund. Hemligheten, tror Sandra Viktor, är mentorskap och att nätverka över förbundsgränserna.

– Unga kan bilda egna kommittéer där de får gehör för sina idéer. Använda LO till att få kontakt med aktiva i andra förbund. Skaffa en äldre mentor. Då tar man tillvara på äldres kompetens. Samtidigt som man själv får en möjlighet att komma in.  

Världens roligaste arbete
Tjänsten som ungdomssekreteraren har en lång historia. Hennes föregångare kallar det för världens roligaste arbete. Jobbet är fritt. I mångt och mycket lägger sekreteraren själv upp mål och riktning. Under de tre följande åren kommer fokus att ligga på dem som är lite äldre, mellan 25 och 30.

– Där befinner jag mig själv så jag har lätt att identifiera mig med den gruppen. Men sen hoppas jag att nästa ungdomssekreterare har helt andra tankar och kanske ändrar allt jag gjort. Det är nyttigt med nya idéer. 

Ett fackligt engagemang är inget som lämnas kvar på jobbet när arbetsdagen är slut. Att träffa vänner, alla är för övrigt med i facket, kan skingra tankarna. Likaså avkoppling i stugan på landet eller en bra film, till exempel franska Amelie från Montmartre. Men intresset för mode har fått stryka lite på foten.

– Inte nog med att man är ung, glad och har mycket idéer. Är man dessutom modeintresserad blir det nog ännu tuffare, säger hon och skrattar. 

Tveksam till organisationsformerna
Att många unga är intresserade av samhällsfrågor bådar gott för framtiden. Men strukturer och mötesformer kan hejda dem. Med ett generationsskifte finns risken att medlemsantalet minskar ännu mer och att facket tappar sin röst i debatten. Att facket i dess nuvarande form finns kvar om 30 år är Sandra Viktor skeptisk till.

– Jag är tveksam till om dagens organisationer kommer att finnas kvar. Däremot är jag helt säker på att behovet alltid kommer att finnas. Frågorna kommer att drivas i någon form. Men vi måste anstränga oss. Vi kan inte tro att medlemmar bara ska komma till oss. Vi måste bli mer tillgängliga och komma till dem. 

 

FAKTA / Är en riktig skogsmulle
Namn:
Sandra Viktor
Aktuell:
Som LO:s nya ungdomssekreterare, vald på tre år.
Ålder:
28 år.
Familj:
Gift
Intressen: Är en riktig skogsmulle och en Ernst Kirchsteiger på torpet.
Tillbringar semestern: På torpet utanför Linköping.
Viktigaste lärdomen: Att kunna samarbeta med allt från rebelliska ungdomar till riktiga kufar.
Tips till ungdomar: Ta din plats. Om du har det minsta fackliga engagemang, engagera dig! Säg din åsikt och våga att inte vara så perfekt.