/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/saabstor0809.jpg
Saab i Trollhättan har börjat sin resa mot självständighet.
 

Saab fick grönt ljus från tingsrätten i Vänersborg. Domstolen beviljar företagets begäran om rekonstruktion, uppger Sveriges Radio Väst.

Syftet med en rekonstruktion är att skapa ett självständigt bolag. Domstolen har utsett advokaten Guy Lofalk att leda företagsrekonstruktionen, uppger TT. Guy Lofalk största uppdrag hittills har varit företagsrekonstruktionen av pappersbruket Klippan med 850 anställda.

Verksamheten fortsätter
Under rekonstruktionen kommer Saab att fortsätta driva verksamheten som vanligt, enligt GM med visst stöd av regeringen.

Omorganisationen av Saab ska ske under en tremånadersperiod och kommer att kräva kapitaltillskott för att lyckas, skriver GM i ett pressmeddelande.

Rekonstruktion innebär att ett företag får en viss tid på sig att rekonstruera sin verksamhet och ekonomi.

En rekonstruktion tar mellan tre och tolv månader och under tiden kan ingen göra några utmätningar. Saabs underleverantörer, varav många sannolikt har utestående fordringar på biltillverkaren, måste därmed vänta på betalning, skriver TT.

Kärvt för underleverantörer
Många underleverantörer väntas därmed stå inför en kärv ekonomisk framtid. En av underleverantörer är småföretaget P-E Plast i Värnamo som i går stoppade alla leveranser till Saab.

Till Sveriges Radio i Jönköping sa ägaren Patrik Ekvall att han är orolig för att han inte ska får betalt för sina leveranser.

Fack och regering avvaktar
Än så länge har det varit sparsamt med kommentarer på Saabs begäran om en företagrekonstruktion. Näringsminister Maud Olofsson avvaktar. Det gör även de fackliga organisationerna.

– Vi har en presskonferens halv tre i eftermiddagen och väntar med att kommentera detta tills dess, säger Håkan Skött, på IF Metalls fackklubb på Saab.

Även Unionens Annette Hellgren säger till Ekot i Sveriges radio att hon avvaktar med att kommentera beslutet till eftermiddagens presskonferens.