RECENSION. Dennis Lehane är deckarförfattaren med inte bara ambitioner utan också med de kvalitéer som behövs, för att lyfta honom en bra bit över resten av gänget.

Han skrev böckerna bakom filmerna Mystic River, Gone Baby Gone och Shutter Island (kommer i höst).

Men Lehane var inte nöjd med att vara en i raden av deckarförfattare som levererar en hög med spännande deckare och når massor av läsare som vill ha en bra bok att fastna i för stunden.

Lehane får en dessutom att tänka till under läsningen: va’ fan, är det så här det är? Var det så här det var?

Uppröjare och berättare
Förra året kom så den stora roman som redan nu – Lehane är bara drygt 40 – gör honom till en av de allra största amerikanska författarna. Det är dags att ställa honom bredvid Upton Sinclair och Theodore Dreisser. Författare som röjde upp i skiten och berättade hur det stod till utanför de fina salongerna.

Lehane kallas noir. Hans böcker är fyllda av mänskliga tragedier av stora mått. Så också Ett land i gryningen. Med dessa drygt 700 sidor för han oss in i klass- och rasstridernas USA vid tiden strax efter första världskriget.

Överheten är uppskrämd av bolsjevikernas seger i Ryssland och tillväxten av radikala grupper också i USA.

Lehane skriver om en polisstrejk som mot den bakgrunden får stora konsekvenser och om människor som har olika platser i rankingen.

Om svarta och vita.

Om folk som vill ha någon slags rättvisa i livet.

Om andra som vill behålla skiten som den är, eftersom de tjänar bra på det.

Danny
Den unge polisen, Danny Coughlin, med irländsk bakgrund, skiter i alla konventioner utom en, den att stå upp för vad som är rätt.

Han gifter sig med en utstött men oerhört stark kvinna och blir bäste vän med en svart man.

Han är, från början, inte alls övertygad, med i det nybildade polisfacket.

Andra misshandlar kvinnor, behandlar svarta sämre än råttor och är beredda att massakrera hur många människor som helst för att hindra en seger för polisfacket.

Luther
En nästan lika stor del i boken ges åt den unge svarte mannen Luther och hans fru. Luther är en skicklig basebollspelare, men den branschen är förstås stängd för svarta. Han flyr undan ett mord och hamnar också han i Boston.

Den Stora Amerikanska Romanen har skrivits av många.

Lehanes magnifika förmåga att skapa spänning och samtidigt ge känslor och färg åt både karaktärer och händelser, liksom åt tankar om tidens stora frågor, gör Ett land i gryningen till en av de allra största. Boken är helt enkelt ruskigt bra.

Det var så här det var! Och det är så här det har blivit!

Roman: Ett land i gryningen.
Författare: Dennis Lehane.
Översättare: Ulf Gylllenhak.
Förlag: Bonniers.

Åke Johansson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn