Nu tjänar kokerskorna i Vallentuna, utanför Stockholm, lika mycket som skolvaktmästarna. När kommunens gick igenom de anställdas löner visade det sig att kokerskorna utan saklig grund tjänade 250 kronor mindre i genomsnitt.

Vallentuna kommuns årliga genomgång av de anställdas löner visade att vaktmästarna tjänade mer än skolornas kokerskor. Trots att jobben anses innebära lika mycket ansvar och kräva samma kompetensnivå. Löneskillnaden sågs som osaklig varpå de 16 kokerskorna fick 250 kronor mer i lön.

– Vi har justerat skillnaderna nu. Men vi gör en genomgång och en eventuell justering varje år. Personalomsättningar kan göra att medellönerna ökar eller minskar, säger Annika Grönberg Collding, Vallentuna kommunledningskontor. 

Könet en orsak
Att alla vaktmästare på Vallentunas skolor är män, tror fackets Ingrid Karlsson är en viktig orsak till löneskillnaderna.

– Männen är generellt bättre på att förhandla om löner. I ett skolkök finns flera olika yrkesgrupper som ska ha rätt lön i relation till varandra. Det kan också göra det svårare att få upp lönen, säger Ingrid Karlsson, kommunals sektionsordförande i Vallentuna.    

Välkommen höjning
Kokerskorna på Hammarbacksskolan kände inte till kommunens genomgång, men hade inget emot höjningen.

– Det är väl inte så att man direkt åker på extra semester för pengarna, men vårt jobb är slitsamt så en högre lön är alltid välkommen, säger Carina Arksand.

Löneökning gäller retroaktivt från september 2008. Medelinkomsten ligger nu på cirka 20.800 kronor i månaden.

Angelica Berg