Januarisiffrorna kom som en kalldusch. Nästan 200.000 personer fler i Spanien blev arbetslösa, jämfört med föregående månad. Det spanska facket CCOO kräver att staten satsar mer i stöd till de arbetslösa.

Spanien har den högsta arbetslösheten i EU. Drygt 3,3 miljoner, eller 14,4 procent, är utan jobb. Inte sedan 1996 har arbetslösheten varit lika hög i landet.

Och värre blir det. EU-kommissionen bedömer att arbetslösheten i landet kommer att stiga till 16,1 procent nästa år och till 18,7 procent 2011.

Ramlar utanför skyddsnätet
Samtidigt som arbetslösheten stiger minskar antalet personer som registrerar sig hos försäkringskassan, Seguridad Social, som ger rätt till gratis vård.

I januari slutade 350.000 personer att betala in avgiften och de senaste året har över en miljon slutat att betala.

Det oroar det spanska facket CCOO som kräver att regeringen gör omfattande satsningar som är riktade mot arbetslösa. Facket vill att det ska bli lättare att omfattas av försäkringen.

Arbetslösheten steg inom alla sektorer. Hårdast drabbad är dock tjänstesektorn och industrin.

Ekonomi i fritt fall
Samtidigt som arbetslösheten stiger verkar landets ekonomin vara i fritt fall.

Prognoserna för staten finanser är dystra. Och för snart tre veckor sedan sänkte kredtidvärderingsinstitutet Standard & Poors landets kreditvärdering, vilket gör att det blir dyrare att låna pengar för landet som för bara några år sedan hade den snabbaste växande ekonomin inom EU.