Ett större sparpaket ska rädda en kritisk situation på Volvo Lastvagnar. 1.400 anställda ska bort, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"I Tuve är inriktningen att reducera kvällsskiftet, vilket förväntas medföra en minskning av antalet anställda med upp till 610 personer. I Umeå berörs cirka 370 anställda till följd av att kapaciteten i hyttfabriken planeras minskas från och med den 1 april 2009", skriver Volvo.

I Gent i Belgien kan drygt 400 visstidsanställda förlora jobbet.

Situationen borde gå att lösa på ett sätt som inte drabbar de anställda, anser Erik Pettersson, ledamot i IF Metalls klubbstyrelse vid Volvo Lastvagnar i Umeå.

– Vi pratar ju om ett bolag som gått oerhört bra under en lång tid och som har en solid ekonomi, det är inget krisföretag vi pratar om. Då känns det ju fel om man skulle vidta åtgärder som drabbar de anställda direkt, säger han till TT.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven efterlyser gemensamma insatser från regering, företag och fack. Han är oroad över konjunkturutvecklingen när TT ber om en kommentar:

– Läget är mycket allvarligt för hela industrin. Lågkonjunkturen riskerar bli långvarigare än vad vi trodde bara för någon månad sedan, säger han.