/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/kennetheriksson3908.jpg
 Kenneth Eriksson har drabbats av sjukdomen ms men han fortsätter att hjälpa andra. Kollegan Dick Johnson (överst till höger) fick ersättning för sin skadade tumme.
 

DINA FÖRSÄKRINGAR Kenneth Eriksson har hjälpt många arbetskamrater att få ut pengar från avtals­försäkringarna.
För ett par år sedan blev det hans egen tur, när han själv drabbades av sjukdomen ms.

För sju år sedan var Kenneth Eriksson försäkringsrådgivare för Grafikerna på sin arbetsplats V-tab Tryckeri i Västerås. Han var huvudskyddsombud och försäkringsfrågor låg nära.

Trots att den tiden låg några år tillbaka när han själv insjuknade blev försäkringsfrågorna ett sätt för honom att hantera den nya situationen.

– Jag lusläste allt om avtalsförsäkringarna och upptäckte att ganska många andra kunde ha nytta av dem.

Rätt till ersättning
För en arbetskamrat fick han ut ett mycket högt belopp.

Det var en man i tryckeriet som drabbades av en svåropererad cancertumör bakom ögat. Han blev ganska snart halvtidssjukskriven, något som blev ekonomiskt svårt för den unga familjen.

– När jag pratade med honom hade han redan varit halvtidssjukskriven länge.

– Jag tyckte han borde ha rätt till ersättning från avtalsförsäkringarna, främst från sjukförsäkringen AGS. Vi skickade in pappren och efter bara två veckor fick han 58.000 efter skatt, retroaktivt, säger Kenneth Eriksson.

Och om arbetskamratens sjukskrivning fortsätter får han under sitt yrkesliv närmare 400.000 kronor i ersättning från avtalsförsäkringen. Dessutom höjs hans avtalspension eftersom han får en högre inkomst genom sjukförsäkringen.

Anställda måste anmäla
I samma veva lyckades Kenneth få tre före detta anställda att skicka in papperen så de fick ut avgångsbidrag enligt avtalsförsäkringen AGB.

För sina arbetskamrater har Kenneth också gått igenom vad premiebefrielseförsäkringen innebär för dem som är föräldralediga.

Varje anställd som är föräldraledig får sin premie till avtalspensionen betald under maximalt 13 månader.

Men liksom för alla försäkringar måste den anställda själv anmäla att han eller hon är föräldraledig.

– Vi är ett stort företag och det har nog kommit 25 till 30 ungar sedan det här infördes 2000. Och det innebär ju ändå mellan 11.000 och 12.000 kronor per unge som man förlorar om det inte anmäls.

– Det är bra för mig när jag ser att försäkringarna fungerar. Det är nästan så jag inte behöver smärtstillande när jag fixar en massa kosing åt andra.

Malande smärta
För trots allt gör sig den egna sjukdomen ständigt påmind. Det var i slutet av februari 2007 som det small till. På kort tid utvecklades den svaga värk han länge känt i vänster hand till en ständigt malande smärta.

Den första teorin var att nerver hade kommit i kläm, men värken spred sig till ben och fötter och i påsktid 2007 konstaterades att Kenneth fått ms.

Han kunde då knappt längre gå, och är heltidssjukskriven allt­sedan dess.

Det var en svår tid för honom och sambon Lillemor Hallgren, och under en period var han nära att ”repa upp sig i garaget” som han uttrycker det.

Smärtstillande
Kenneth fick hjälp att ta sig ur svackan, men värken fanns kvar och de smärtstillande medlen måste han ta ständigt.

– Nu behöver jag inte ens ta bedövning även om jag skulle dra ut en tand, säger han.

Kenneths egen sjukdom fick honom också att hjälpa personer långt från arbetsplatsen. Via nätet, på ms-portalen där den interaktiva kontakten mellan ms-sjuka över hela Sverige sker, har han kommit i kontakt med sjuka som inte heller vetat om eller fullt utnyttjat sina avtalsförsäkringar.

Nyligen har en ung ms-sjuk kvinna med små barn i södra Sverige fått ett rejält tillskott tack vare Kenneth Eriksson.

Försämringar
Hans egna ekonomiska bekymmer just nu gäller hur mycket han ska få från försäkringskassan efter alla försämringar i det lagstadgade socialförsäkringssystemet.

Har han tur bedöms hans nya sjukersättning enligt de regler som gällde före den 1 juli, i annat fall blir tillskottet betydligt mindre, enligt de reglerna som regeringen har infört, för att – som de säger – ”få folk att jobba mer”.

FAKTA / 15 000 drabbade av ms

  • Multipel skleros (ms) är en kronisk, inflammatorisk sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg).
  • Cirka 15.000 svenskar har ms. Varje år insjuknar drygt 500 personer. De flesta är under 40 år, två tredjedelar är kvinnor.
  • Symtomen varierar mycket. De kan vara fysiska (trötthet, domningar i armar och ben, talsvårigheter), psykiska (humörsvängningar) eller kognitiva (försämrad minnes- och koncentrationsförmåga).
  • Ingen botande behandling är känd, men det finns mediciner som bromsar sjukdomens förlopp.

Källa: TT