Lavals juridiska ombud skickade i måndags in ett förtydligande till Arbetsdomstolen (AD) angående ett nytt förhandsavgörande från EU:s domstol i Luxemburg.

Inlagan handlar om företagets krav på att facken ska betala skadestånd till Laval. Kravet grundar sig på både EU-rätten och svenska medbestämmandelagen (mbl).

Om AD bifaller kravet på skadestånd med stöd av EU-rätten eller med stöd av mbl behövs inget förhandsavgörande, enligt inlagan.

– Men om AD går på fackens linje att våra krav inte har stöd i de tidigare domarna tycker vi att den frågan ska prövas en gång till av EU:s domstol, säger Anders Elmér som tillsammans med Martin Agell är Lavals juridiska ombud.

Svåra frågor
Inga Åkerlund är ordförande i målet i AD. Hon säger att det här är nya och svåra frågor som hon inte kan kommentera.

På fredag ska fackens – Byggnads, Byggettan och Elektrikerna – juridiska ombud lämna in en ny inlaga som svar på Lavals senaste. Den långa skriftväxlingen fortsätter mellan de båda parterna i målet.

Inga Åkerlund hoppas att ett slutföreläggande kan bli verklighet i nästa vecka.

– Jag hoppas få målet klart mitt på hösten så att en dom kan komma före årsskiftet, säger hon.

Ingen offentlig förhandling
Det mesta tyder på att det inte blir någon offentlig huvudförhandling utan att domstolen dömer utifrån de skriftliga handlingarna.

För AD återstår att besluta om Lavals krav på skadestånd som uppgår till nästan 2,8 miljoner kronor samt ersättning för rättegångskostnader på cirka 2 miljoner.

FAKTA/Miljonkrav
Byggnads och Byggettan krävs på sammanlagt en miljon kronor i allmänt skadestånd, Elektrikerna krävs på 350 000 kronor. Dessutom kräver Laval ett ekonomiskt skadestånd på 1,4 miljoner inklusive ränta från januari 2006.
Rättegångskostnaden beräknas till cirka 2 miljoner kronor.