Två muslimska kvinnor som var timanställda på Friskis & Svettis i Malmö trakasserades och fick veta att de inte kunde få fast jobb så länge de bar huvudduk. Diskriminering enligt DO, som stämmer föreningen i Arbetsdomstolen.

Friskis och Svettis i Malmö har utsatt två muslimska kvinnor för religiösa trakasserier, enligt ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Kvinnorna var i vintras timanställda som receptionister med uppgift att ta emot Friskis & Svettis kunder.

På arbetsplatsen förekom vid ett flertal tillfällen diskussioner om islam som både kollegorna och kvinnornas chef deltog i. Kvinnorna fick då höra nedsättande kommentarer om sin religion.

– De fick höra mycket, som att muslimer var sjuka som ägnade sig åt att fasta, och annat som de upplevde var kränkande, säger Ola Sundström, jurist på DO.

Valde att sluta
I slutet av januari i år hade kvinnorna ett möte med sin chef. Han gjorde klart för dem att de aldrig skulle kunna få fast anställning så länge de bar huvudduk. Kvinnorna valde efter det att sluta sina anställningar och att anmäla det inträffade först till en diskrimineringsbyrå i Malmö och sedan till DO.

Trots att Friskis & Svettis i Malmö känt till trakasserierna har de inte utretts, enligt DO, som anser att det är ytterligare ett fel som föreningen gjort.

– Det här rör sig om etniska trakasserier, och sådana trakasserier måste alltid utredas, säger Ola Sundström.

Förvånad
Lasse Twetman, som är chef för Friskis & Svettis i Malmö är mycket förvånad över kritiken och stämningen. Han säger att han inte känt till något om de påstådda trakasserierna förrän DO kontaktade honom. Då undersökte saken och han förnekar att det har förekommit diskriminering.

– Jag vet att några har frågat tjejerna varför de bar huckle, men det har varit av nyfikenhet och intresse och inte för att trakassera. Om de sedan upplevt det annorlunda utifrån sin kultur är det tråkigt, men vi har inte gjort fel, säger han.

"Huckle"
Att kvinnorna fått höra att de inte skulle kunna få fast anställning för att de bär huvudduk är fel, enligt Lasse Twetman.

– Det förnekar min platschef och det skulle förvåna mig mycket om han sagt något sådant. Vår avsikt med att anställa tjejerna var just att skapa integration. Vi har jobbat flera år med det, och det var en fördel att tjejerna bar huckle när de blev timanställda, säger han.

Om parterna inte kommer överens om en förlikning kommer Arbetsdomstolen att avgöra vem som har rätt. DO har i sin stämningsansökan krävt att Friskis & Svettis betalar 100.000 kronor var till kvinnorna i skadestånd.