Blockaden mot Brödernas Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka är över och strejkvarslet har dragits tillbaka. I går, torsdag, gick företaget med i en arbetsgivarorganisation och har därmed accepterat att teckna kollektivavtal.

Företaget har varit försatt i blockad sedan i juni för det inte velat teckna kollektivavtal. I tisdags varslade IF Metall om strejk för den ende medlemmen på företaget. Facket undersökte också möjligheten till sympatiåtgärder från andra fack, men det behövde aldrig gå så långt.

Tecknar avtal
I går kväll meddelade Bröderna Henrikssons ägare att de gått med i arbetsgivarorganisationen Industri- och kemigruppen. De accepterar därmed att teckna kollektivavtal och konflikten är över.

– Det känns glädjande och skönt att killarna som jobbar på företaget får den trygghet och säkerhet som kollektivavtalet ger. Det har ju varit vårt mål hela tiden, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall i Halland.

Frosten tinar
Han ska inom den närmaste veckan träffa företaget och gå igenom det centrala avtalet och förhandla om ett lokalt avtal.  Relationen mellan facket och stenhuggeriets ägare har tidigare varit frostig då facket polisanmält ägarna för hot och ofredande. Micael Nilsson tror dock inte att det blir något problem i framtiden.

– Jag hoppas och tror att de förstått fördelarna med kollektivavtal nu och känner att det är positivt för dem också, säger han.

Läs också: artikeln ”Strejkvarsel för kollektivavtal” 2008-09-02
Läs också: artikeln ”Företag körde bort ombudsman” 2008-08-13
Läs också: artikeln "Konflikten som är huggen i sten" 2008-08-08
Läs också: artikeln "Arbetsskadad fick sparken" 2008-07-10
Läs också: artikeln "Dödshot mot IF Metalls blockadvakter" 2008-06-27
Läs också: artikeln "Ägaren "lovar" säga upp personal" 2008-06-25
Läs också: artikeln "Vägrar teckna kollektivavtal" 2008-06-19