/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/giovannipalusainsida3508.jpg
– Jag älskar att provocera. Om jag inte får några reaktioner blir jag sur. Jag vill ju påverka och skapa debatt, säger Giovanni Palusa.
Foto: Leif R Jansson
 

LO har försökt censurera. Säpo har beskyddat honom. Själv skriver bloggaren Giovanni Palusa att ”provokativ är mitt mellannamn” i sin presentation på LO:s hemsida.

Bloggare är gnälliga typer som skriver klagomurar som ingen vill läsa. Giovanni Palusas bild av bloggare var inte särskilt positiv när LO bad honom att skriva på fackets hemsida för ett drygt år sedan. Samtidigt såg han en möjlighet.

– Bloggar man för LO blir det ett forum där man faktiskt kan påverka och nu är jag fast i bloggträsket, säger han och slår ihop sin bärbara dator som ligger beredd på soffbordet i lägenheten i Högdalen i södra Stockholm.

Älskar att provocera
I genomsnitt en timme om dagen lägger han sig tillrätta i soffan för att skriva inlägg och kolla om han fått några kommentarer att besvara. Bloggen har runt 700 läsare per dygn. Det mesta han skriver får mothugg eller medhåll – och det är tanken.

– Jag älskar att provocera. Om jag inte får några reaktioner blir jag sur. Jag vill ju påverka och skapa debatt, säger han.

Giovanni Palusa började engagera sig i skolans elevråd. Sedan blev det socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Växjö där han växte upp, Handels och LO-distriktet. Han sitter också i styrelsen för HBT-sossarna, som arbetar med frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Undviker det privata
I sin blogg på LO:s hemsida för unga skriver han om nästan bara om politik och fackliga frågor. Han undviker det privata, dels för att det finns tillräckligt mycket att skriva om ändå, dels för att skydda sig.

– Det läskiga med att blogga är att kommentarerna kan vara hur elaka som helst. Folk skriver saker de aldrig skulle säga rakt ut. Bakom tangentbordet släpper hämningarna.

– Om jag skriver privata saker och folk attackerar min person tar jag det mycket hårdare än när folk skriver att jag är en idiot som gillar facket. Det är lättare att försvara det fackliga och politiska än det privata.

Det inlägg som väckt mest reaktioner är när han i februari undrade vad som skulle hända med Kuba efter Fidel Castros avgång. På två dagar fick han 76 arga kommentarer om att han var en diktaturkramare, och ett telefonsamtal från LO om att det var en känslig fråga som han kanske borde undvika.

Når nya läsare
Fördelen med att bloggen ligger på LO:s hemsida är att Giovanni Palusa når ut till människor som vanligtvis inte läser bloggar. Bloggvärlden kan lätt bli en ankdamm där alla läser och kommenterar varandras inlägg, säger han. Nackdelen är att det förpliktigar att blogga åt en organisation och att LO har synpunkter på vad han skriver.

– De har sagt att de vill se inläggen i förväg om jag ska skriva något kontroversiellt, men jag vill inte ha någon censur. Jag bloggar som privatperson och ska inte framföra LO:s åsikter.

Säposkydd
Det är dock inte som bloggare utan som debattör i HBT-frågor som Giovanni Palusa retat flest. Han har krävt att präster som inte vill välsigna partnerskap för homosexuella ska avgå, och vid ett tillfälle fick han skydd av Säpo efter ett hot. Men trots hoten har han inte funderat på att sluta.

– Det snarare taggar mig. Så länge det finns idioter som gör sånt känner jag ett ansvar att stå upp för alla som inte vågar, säger han.

Jämlikhetsfrågor är det som engagerar Giovanni Palusa allra mest. Han beskriver sig som tokfeminist och för några månader sedan bytte han förnamn från Johan till Giovanni. Hans far kommer från Italien och Giovanni är ett släktnamn, men det fanns också en politisk tanke.

– Det är så många invandrare som måste byta namn för att få jobb, så det är klart att det blir ett statement att byta från ett svenskt till ett invandrarnamn.

Bloggmonster
Giovanni Palusa tror att många unga är lika engagerade som han, men att de flesta väljer att blogga i stället för att bli aktiva i facket eller i politiska partier. Om facket ska nå ut till unga måste det pröva nya vägar, säger han. Fler bloggar och forum på internet, eller kanske ett vanligt klassiskt kafé som en mötesplats, är Giovanni Palusas förslag. Själv tänker han fortsätta blogga, även om han kanske lämnar LO:s hemsida som han tycker har halkat efter i teknikutvecklingen. Men i så fall startar han en ny blogg. Att tystna är inget alternativ.

– Jag slutar aldrig. LO har skapat ett bloggmonster, som inte ger sig så länge det finns något att reta sig på.

FAKTA: Låtsashandlande exilsmålänning

  • Namn: Giovanni Palusa
  • Ålder: 22 år.
  • Yrke: Bloggare, oavlönat. Mystery shopper, avlönat. ”Jag låtsashandlar för att se vad säljarna säger om olika varor.”
  • Familj: Pappa Piero, Mamma Mia ”som den fantastiska filmen”, syster Johanna och bror Joakim. Alla i Växjö.
  • Bor: Delar lägenhet med en kompis i Högdalen i Stockholm.
  • På väggarna: Tavlor med Marilyn Monroe. ”Jag gillar det där pinuppaktiga, och så var de väldigt billiga i Ullared.” Vinylskivor med blandad schlager som Abba, Carola, Chips och singeln Ein bisschen Frieden med Nicole. ”Visst är det coolt? Alla går direkt fram och kollar när de kommer hit.


Läs också: Giovanni Palusas blogg.