/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/parkour3508.jpg
– Min dotter tycker att det är spännande när jag tränar parkour, säger Thomas Rolf som bor i Norrköping och har ett eget företag i databranschen.
 

Vet ni att Spindelmannen finns på riktigt?
Nej, jag skämtade bara.

Men tänk er att det finns människor som när de är ute och går klurar på hur de ska ta sig förbi de hinder som finns. Fysiska och psykiska. En vägg eller ett staket finns inte bara där för att vara vägg eller staket. De finns där för att någon ska ta sig förbi dem.

– Parkour har fått mig medveten om vad min kropp klarar och inte klarar. Jag tror också att jag har blivit bättre på att hjälpa andra människor. Jag kan inte bara gå förbi en människa som behöver hjälp, säger Thomas Rolf, 34 år och dataföretagare i Norrköping.

Parkour? Ja, det är en konst – eller idrott – som handlar om ta sig genom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel. Att förflytta sig från en punkt till en annan, från A till B, på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt. Begreppet le parkour ska komma ifrån franska namnet på hinderbana, le parcours de combattant. Ursprunget är egentligen från Vietnam.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/parkourliten3508.jpg  

Testar gränser
För Thomas Rolf handlar parkour om att testa sina gränser. Att stå där på kanten för att hoppa till nästa avsats. Att finna en väg upp, men också ner. Han tycker inte att det är någon vits med att ta sig någonstans där det är förknippat med fara att ta sig ner igen. Det handlar om att tänka flera steg framåt.

– Alla kan hålla på med parkour. Det är du själv som sätter dina gränser. Jag har sysslat med parkour i tre eller fyra år. Det har stärkt min tro på mig själv och min förmåga. En gång har jag skadat mig lätt. Hela tiden handlar det om att mäta riskerna och aldrig ta för stora chanser.

Väcker nyfikenhet
Människor stannar upp och tittar. Vad är det som händer? En del är nyfikna. En dam med en Ica-kasse ser misstänksam ut. Ibland blir folk irriterade på Thomas Rolfs konster. Men det är aldrig meningen.

– Jag är för gammal för att vilja reta upp människor. Parkour är fredligt. Det är meningen att ta sig fram utan att ha sönder något. För din egen skull och andras.

Thomas Rolf har hittat balansen. Den heter parkour.

Läs också: Parkourernas egen sajt